Crowdfundingplatform verovert nichemarkt religie en zingeving

Crowdfunding wordt in groepen met religieuze en zingevingsachtergrond steeds vaker serieus genomen als middel om geld te werven. Deze week passeerde crowdfundingplatform Geloofinjeproject de grens van 200.000 euro aan donaties voor inspirerende projecten. Dat lijkt een klein bedrag in een land waar het afgelopen jaar 128 miljoen werd gecrowdfund. Wie zich echter realiseert dat het platform zich speciaal richt op projecten waarbij religie of zingeving een rol speelt, zal er anders tegenaan kijken.

Snelle ontwikkeling

Sinds de start in september 2014 heeft Geloofinjeproject zich snel ontwikkeld tot een professioneel en laagdrempelig platform. Een groeiende doelgroep van organisaties en werkgroepen die vanuit inspiratie donaties werft, vindt hier financiële support. Tot nu toe zijn er 57 projecten gelanceerd via www.geloofinjeproject, van verschillende omvang en doel. Deze zijn gesteund door meer dan 2000 donateurs. In bijna twee jaar verliepen slechts acht projecten op het platform minder fortuinlijk door onvoldoende donateurs.

Ruimte voor diversiteit belangrijk

Esther Dwarswaard, vanaf het begin werkzaam als coördinator van Geloofinjeproject, is trots op het succes van het platform. “Het is mooi om te zien hoe steeds meer mensen ons platform weten te vinden, en hoe enthousiast iedereen is bij een geslaagde actie. De diversiteit van het platform neem toe; steeds meer migranten weten Geloofinjeproject te vinden. De campagne voor een smartboard voor kleuteronderwijs in een moskee is hier een goed voorbeeld van. Maar ook voor projecten geïnitieerd vanuit kerken blijkt crowdfunding een krachtig middel, omdat op een laagdrempelige manier veel meer mensen bereikt worden dan alleen de eigen vaste kern. Een mooi voorbeeld hiervan is de rolstoelbus voor Petra, een initiatief dat is genomen vanuit een kerk in Lelystad, en waarbij in no time 10.000 euro op de teller stond.”

(bron: geloofinjeproject.nl)