Danneels over twee jaar Franciscus: ‘Hij durft’

Gisteren was het precies twee jaar geleden dat Jorge Bergoglio werd verkozen tot paus. De Vlaamse kardinaal Danneels is zeer te spreken over Franciscus.

Het is een gelukkige tijd geweest voor de Kerk. De grootste verdienste is dat hij zich niet gebonden gevoeld heeft aan bepaalde vaste tradities, dat hij los en vrij kan denken en dat hij zichzelf gebleven is”, zegt Danneels voor het VTM-nieuws.

“Hij doet wat hij kan. Hij heeft het gezond verstand dat niet alles in een keer kan, maar hij heeft moed”, vervolgt Danneels. “Hij durft”. Deze paus gaat veranderingen doorvoeren, zegt de kardinaal. De Vlaamse oud-kerkleider verwacht bijvoorbeeld dat de communie voor gescheiden mensen er gaat komen.

Kort pontificaat

In een interview zei paus Franciscus dat hij niet lang paus zal zijn. “Ik denk dat mijn pontificaat kort zal zijn: vier of vijf jaar”, zei hij. “Of twee of drie.” Franciscus gaf eerder al eens aan dat het aftreden in 2013 van zijn voorganger, paus Benedictus XVI, niet als uitzonderlijk moet worden gezien. Franciscus zei het ambt lief te hebben, maar voegde eraan toe dat hij wel zijn vrijheid mist. “Het enige wat ik zou willen is op een dag naar buiten gaan, zonder dat iemand me herkent, om een pizza te halen.”