De actuele boodschap van Erasmus

Directeur Gerard de Kleijn geloofde het eerst niet, maar hij kreeg toch echt de felicitaties van de paus voor de tentoonstelling over Erasmus (1466 – 1536) die vanaf 6 februari te zien is in Museum Gouda. De expositie wil aantonen dat begrippen als tolerantie en vrijheid van meningsuiting uit de hoed van deze denker komen. Daarnaast zijn er enkele bijzondere objecten te zien: zijn gouden ring, zijn drinkbeker en de Bijbel die hij gebruikte toen hij in Gouda studeerde.

De tentoonstelling legt dus een duidelijke link tussen het denken van Erasmus en het heden. De brief van de paus sluit daarbij aan. Hij schrijft onder meer:

Als gelovige die een authentiek christelijk humanisme bevorderde in een tijd van grote veranderingen, herinnert Erasmus onze moderne wereld, die gekenmerkt wordt door grote maatschappelijke veranderingen, van de onschatbare waarde van de menselijke persoon, die ons als gemeenschap en als Kerk om zorg en betrokkenheid vraagt.

Herman Pleij werd voor deze tentoonstelling aangezocht als gastconservator. Hij is te beluisteren op de audiotour die de tentoonstelling begeleidt: dat is nodig want behalve een enorme hoeveelheid geschriften, heeft Erasmus niet veel tastbaars nagelaten.

Het verhaal van Pleij over Erasmus vormt dus de kern van de expositie. Maar misschien is de tafel nog wel het belangrijkste. Dat is de belangrijkste erfenis van Erasmus: de vrijheid van meningsuiting en de tolerantie. Die komen elke dag tot leven aan de tafel waarop telkens met een andere gespreksleider wordt gediscussieerd over actuele zaken of over het gedachtegoed van Erasmus.

De tentoonstelling is te zien tot en met 26 juni; het hele jaar zijn er tal van manifestaties rond Erasmus in Gouda. Zie hiervoor de site van het museum en de website waarop alle activiteiten in het kader van het Erasmusjaar in Gouda staan vermeld.: van educatieve projecten tot lezingen van onder anderen James Kennedy en Ahmed Aboutaleb.