De dialoog tussen wetenschap en theologie

Op 4 mei vindt de tiende LOGOS-studiedag plaats in Leuven. LOGOS staat voor ‘Leuvense Ontmoetingen rond Geloof, Openbaring en Spiritualiteit’. Thema is ‘Hij zal komen oordelen over de levenden en de doden: over de zin en onzin van de geschiedenis’.

Een van de sprekers is de theoloog Tom Uytterhoeven. In een interview met Tertio deze week pleit hij voor een dialoog tussen wetenschap – om precies te zijn natuurwetenschap en sociale wetenschap – en theologie. Het onderwerp van de studiedag lijkt zich daarvoor niet te lenen: het einde der tijden zoals christenen dat opvatten, is iets heel anders dan het einde van het fysieke universum zoals de kosmoloog dat bedoelt.

Toch vindt Uytterhoeven dat theologen begrippen uit de wetenschap kunnen gebruiken om bepaalde zaken eens uit een ander perspectief te bekijken.

Bijvoorbeeld vanuit het perspectief van de evolutie: “Het ontstaan van de mens uit zijn evolutionaire voorgangers is dan een uitnodiging van God aan die voorgangers tot verdere menswording (…) Een begrip als ‘erfzonde’ krijgt omgekeerd een bijzondere dimensie als je het interpreteert als het herhaalde falen van de mens om zijn volle potentieel te verwezenlijken.”

Inschrijven voor de LOGOS-dag op 4 mei kan via www.godsdienstonderwijs.be.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Afbeelding: Hans Memling (circa 1433–1494), het Laatste Oordeel, via Wikimedia Commons, Nationaal Museum Gdansk.