Deken Veldhovense parochie uit eigen kerk gezet

Een zogenaamde Oaseviering heeft in de Veldhovense Christus Koningparochie tot stevig geruzie geleid rond het altaar. Deken Wilmink en het parochiebestuur werden zelfs door de groep uit de kerk gezet.

De groep had een viering georganiseerd en was niet van plan die af te gelasten ondanks een verbod vanuit de parochie. Toen deken Wilmink de opening opeiste en de aanwezigen verzocht met hem te zingen, kwamen de kerkgangers in opstand. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Omstanders riepen dat de deken moest vertrekken. Een grote groep ging om het altaar staan en zei zich niet uit hun eigen kerk te laten jagen.

De geloofsgroep Oase is een initiatief van Veldhovense gelovigen. Zij wilden uit onvrede over het fusiegeweld in de regio eigen vieringen organiseren. Volgens woordvoerder Frank Bockholts namens de Oase-groep moesten zij uit de media vernemen dat het parochiebestuur de bijeenkomst verboden had. De viering was volgens hem ruimschoots vooraf aangekondigd. Deken Willink geeft aan dat er geen enkele vorm van overleg is geweest over de invulling van de samenkomst.

Verdeeldheid “buitengewoon ongelukkig”

In een verklaring, vandaag op de parochiewebsite, schrijft deken Wilmink over het voorval. “Het parochiebestuur waardeert ten zeerste het engagement van kerkbetrokken parochianen. Hier is echter sprake van een privé-initiatief en niet van de parochie.” Wilmink vindt dat door een “persoonlijk geconstrueerd bezielingsmodel” de ontwikkeling van de parochie niet mag worden geschaad. “Met alle diversiteit die de gemeenschap juist kan versterken is het de kunst om niet in groep en groepjes uiteen te vallen. Daarbij mag aangetekend worden dat het kerkbestuur bij dit privé-initiatief sowieso een vraagteken zet, omdat het zich in een zeer reactionaire toonzetting presenteert.” Hij vindt de verdeeldheid in de parochie “buitengewoon ongelukkig.”

De deken besluit dat het bestuur open staat voor overleg. Bockholts ontkent dat. “Er komen alleen maar dictaten. En wanneer wij met voorstellen komen, krijgen we geen antwoord.” Beide partijen hopen voor 13 februari te overleggen, want ze erkennen dat er nu slechts verliezers zijn.

Langere tijd onrust

De escalatie van dit weekend staat niet op zichzelf. Vijf van de zes kerken in Veldhoven gaan dicht omdat er te weinig kerkgangers komen. In de parochie is een groep gelovigen die zich wil afsplitsen. De protestgroep ‘Bezield Geloven Veldhoven’ groeide uit tot zo’n 150 sympathisanten en stapte eerder naar het Vaticaan uit onvrede over de kerksluitingen. Ook was er onrust doordat een oud-pastoor was beboet omdat op zijn pc kinderporno was aangetroffen.

(Bron: Eindhovens Dagblad/Omroep Brabant/Parochie Christus Koning)