Dominicanen openen jubileum met bier

Met de introductie, op 14 januari, van een jubileumbier hebben de dominicanen de viering van het achthonderdjarig bestaan geopend. De dominicanen hebben het bier niet zelf gebrouwen; het komt uit de Hemel, de stadsbrouwerij van Nijmegen. Het bier is geen manier om inkomsten te werven, maar wordt ingezet om gesprekken op gang te brengen. Hun Orde der Predikers, zo stellen de dominicanen, begon immers achthonderd jaar geleden ook in een kroeg.

Bij het bier worden daarom een flyer geleverd waarop de boodschap van de dominicanen wordt uitgelegd en viltjes waarop levensvragen staan die ontleend zijn aan dominicaanse zinzoekers door de eeuwen heen. Die vragen – zoals Wat is niet God, Welke fout laat je moeilijk los of Waar ben je dankbaar voor en hoe weet je dat? – stimuleren het goede gesprek dat in de dominicaanse traditie gewaardeerd wordt, aldus de dominicanen.

Het jubileumbier heet ‘Zondag’, een verwijzing naar de waarden van stilstaan, delen en vieren die bij die dag in de week horen. Het is ook een speelse verwijzing naar de naam van Dominicus, die in het Latijn en aanverwante talen zondag betekent.

De komende maanden is het bier op tournee: het is elke maand in een andere stad op het fust te krijgen. Steeds zullen er ook dominicaanse zusters, broeders en leken zijn om met behulp van de viltjes in gesprek te gaan met bezoekers. In Zwolle wordt het bier al op maandag 18 januari gepresenteerd, in café Het Vliegende Paard.

Het frisse blonde bier is op fles beschikbaar voor kloosters en centra. Zij kunnen het meenemen vanaf het provincialaat van de dominicanen in Berg en Dal. Bestellen graag via Sander Ummelen, per e-mail (of evt. per telefoon: (06) 24 91 98 44).

www.800jaardominicanen.nl