Een kerk in Calais

Bij Calais ontstaat er een permanente nederzetting van vluchtelingen die Groot-Brittannië niet in kunnen en Frankrijk niet worden uitgezet. Tertio ging er kijken en sprak met de Ethiopiërs en Eritreeërs. Elke bevolkingsgroep heeft namelijk zijn eigen wijk: ook Soedanezen uit Darfour, Afghanen, Syriërs en Irakezen wonen bij elkaar en de minderheden sluiten zich aan bij een groep waarvan ze de taal verstaan.

Het eerste ‘gebouw’ in de Ethiopisch-Eritreese wijk was een Ethiopisch-orthodoxe kerk. De kerk is een teken dat de stad permanent wordt. Het is bijna onmogelijk geworden om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken, maar de meeste migranten hebben de hoop nog niet opgegeven, al neemt het aantal nieuwkomers drastisch af.

Zo lijkt het vluchtelingenkamp langzamerhand een wijk van Calais te worden, zij het met ‘een eigen logica en economie’. Behalve kerken en moskeeën zijn er winkels, restaurants en cafés. Een tip van de redactie: het beste restaurant is te vinden in de Afghaanse wijk. Het heet Afghan Flag en serveert uitstekende rijst met kip.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be

Foto: © Toon Lambrechts