Egmondse abdij stopt met kaarsenmakerij

De Sint Adelbert Abdij in Egmond-Binnen heeft om financieel-economische redenen besloten te stoppen met het bedrijfsmatig produceren van kaarsen. Ook het maken van keramiek zal in de loop van dit jaar uit bedrijf worden gehaald. Vier medewerkers is een ontslagregeling aangeboden.

Abt Gerard Mathijsen: “De Abdij betreurt het zeer deze productie, die jarenlang een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het beeld van de abdij, te moeten beëindigen en afscheid te moeten nemen van gewaardeerde medewerkers. Maar het was helaas noodzakelijk. Hoewel het maken van kaarsen op lonende wijze niet kan worden voortgezet, hoort dit ambacht zo bij de abdij, dat gezocht wordt naar een vorm om het ambacht binnen de abdij in stand te houden. Kaarsen blijven overigens deel uitmaken van het assortiment in de winkel.” Ook kunt u een kaars laten beschilderen.

De activiteiten van de winkel, de boekenafdeling, het museum en de rondleidingen en workshops zullen gewoon worden voortgezet. Hetzelfde geldt voor de cursusprogramma’s en de retraites in de Abdij.
Wel werd eerder de webshop van de abdij gesloten omdat het beheer te arbeidsintensief was.

Op Facebook liet de abt weten: “Het commercieel kaarsen produceren en potten bakken moet worden opgegeven. Toch streven we ernaar het karakter van het bedrijf naar mogelijkheid in stand te houden. Want het licht moet blijven branden, de vlam mag niet worden gedoofd.”