Eigengereide bisschop verzweeg kostenexplosie

De Heilige Stoel heeft het ontslag van bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst van Limburg an der Lahn geaccepteerd. Dat heeft de persdienst van het Vaticaan vanmorgen bekendgemaakt.. Zijn positie was onmogelijk geworden doordat de kosten voor het nieuwe bisschopshuis en diocesaan centrum uit de hand waren gelopen.

Tijdens een persconferentie in Limburg werd mgr. Manfred Grothe voorgesteld als apostolisch administrator die het bisdom Limburg zal besturen totdat een nieuwe bisschop is benoemd. Hij is hulpbisschop van Paderborn en was voorzitter van de commissie die de renovatie van het bisschoppelijk paleis onderzocht. Het eindrapport van de commissie werd vandaag gepubliceerd.

Het rapport kwam al op 14 februari gereed, werd daarna in het Italiaans vertaald en naar het Vaticaan gestuurd. Grothe benadrukte dat de paus een eigen oordeel wilde vellen zonder beïnvloeding van buitenaf. De beslissing om Tebartz-van Elst te ontslaan vernam Grothe pas deze morgen toen het Vaticaan dit bekendmaakte.

Tijdens de persconferentie zei hij geen veroordeling te willen uitspreken over zijn broeder in het bisschopsambt: het rapport spreekt voor zichzelf, aldus Grothe.

Uit het rapport blijkt dat bisschop Tebartz-van Elst meende dat hij de bouw zelf kon controleren, zonder daarover verantwoording af te leggen. Medewerkers die tegengas hadden kunnen geven deden dat niet en ‘respecteerden de hiërarchische structuur van een diocees in de katholieke Kerk en vanzelfsprekend de waardigheid en stand van een bisschop die door zijn wijding het hoogste gezag in het bisdom bekleedt’. De bisschop was als enige volledig geïnformeerd over de gang van zaken. Daarmee ontstond een ‘ondoorzichtige’ situatie.

Toen eenmaal de kosten uit de hand liepen, deed de bisschop er alles aan om dit geheim te houden – zelfs voor het Vaticaan – hoewel hij wist dat die uiteindelijk meer dan 31 miljoen euro bedroegen, terwijl er bij zijn aantreden in 2007 nog sprake was van zes miljoen. Het rapport stelt dat de verklaring van de bisschop, dat hij hierover pas in oktober 2013 werd geïnformeerd, onjuist is.

Het bisdom Limburg an der Lahn heeft nu een prachtig gebouw, maar het heeft er in meerdere opzichten een hoge prijs voor betaald, zo luidt de conclusie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *