Elf kardinalen schrijven ‘synodeboek’

Kardinaal Eijk schrijft met nog tien andere kardinalen mee aan een boek over zaken die onderwerp van gesprek zullen zijn tijdens de familiesynode in oktober. Dat stelt Lorenzo Bertocchi op de Italiaanse katholieke nieuwssite La Nuova Bussola Quotidiana. De redactie van de site baseert zich op informatie van de uitgever van het boek, de Duitse hoogleraar kerkrecht Winfried Aymans (Ludwig-Maximilians-Universität, Monaco). Het boek zou Huwelijk en familie heten, met als ondertitel pastorale perspectieven van elf kardinalen. Een elftal kardinalen zou zich daarin buigen over pastorale vragen en antwoorden, zoals: Hoe kunnen we nog beter zorg dragen voor personen die hechten aan huwelijkstrouw maar slachtoffer zijn van echtbreuk? Hoe kunnen kerken hun huwelijksvoorbereiding beter toesnijden op jongeren die catechetisch zwak onderlegd zijn?

Geruchten

Op meerdere katholieke websites gaat het gerucht rond dat het boek een manifest kan zijn tegen vrijzinnigheid in het algemeen en de paus in het bijzonder. De roddel wordt gevoed door een eerder uitgekomen boek en door een uitspraak van uitgever Aymans.

Sommige media speculeren dat het nieuwe boek een fel vervolg is op een boek dat vorig jaar verscheen: Voortduren in de Waarheid van Christus – huwelijk en communie in de Katholieke Kerk. Daarin verwierpen vijf kardinalen en vier onderzoekers, steunend op teksten uit de Bijbel en de patristiek, de ‘tolerantie’ van kardinaal Walter Kasper. Kasper meent dat het huwelijkssacrament erkend moet worden voor koppels die in de kerk willen hertrouwen. De kardinaal zelf zag het boek als een aanval op de paus. Franciscus heeft laatst nog openlijk gezegd dat ‘herders’ meer erbarmen moeten krijgen voor hertrouwden. De boekenschrijvers zelf spraken niet van een aanval, maar van de wil een positie aan te geven.

La Nuova Bussola Quotidiana denkt dat het nieuwe boek dezelfde teneur zal hebben, en draagt daarvoor een citaat aan van uitgever Aymans. In juni schreef hij in het Vaticaanse dagblad l’Osservatore Romano: “In een tijd waarin het burgerrecht steeds meer het huwelijkscontract lijkt in te ruilen voor de barmhartigheid van toenemende willekeur, zal de boodschap van de Kerk steeds duidelijker moeten worden.” De Amerikaanse katholieke site Commonweal vermoedt hetzelfde, omdat volgens deze bron het productieproces van beide boeken gecoördineerd zou worden door dezelfde persoon, de Amerikaanse theoloog en Augustijn Robert Dodaro, hoofd van het Pontificale Instituut voor Patristiek (Augustinianum).

Auteurslijst

Volgens La Nuova Bussola Quotidiana schrijft geen van de auteurs van Voortduren in de Waarheid van Christus mee aan het nieuwe boek. De site levert de volgende auteurslijst: Carlo Caffarra, aartsbisschop van Bologna; Baselios Cleemis, grootaartsbisschop-katholikos van de Syro-Malankara-katholieke Kerk en President van de bisschoppenconferentie van India; Paul Josef Cordes, emerituspresident van de pausadviesraad Cor unum; Dominik Duka, voorzitter van de Tsjechische bisschoppenconferentie; Willem Jacobus Eijk, aartsbisschop van Utrecht; Joachim Meisner, emeritusaartsbisschop van Cologne; John Olorunfemi Onaiyekan, aartsbisschop van Abuja (Nigeria); Antonio Maria Rouco Varela, emeritusaartsbisschop van Madrid; Camillo Ruini, oud kardinaal-vicaris van het bisdom Rome; Robert Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten; Jorge Liberato Urosa Savino, aartsbisschop van Caracas (Venezuela).

Gelijktijdig met de uitgave van Huwelijk en familie zou er een tweede boek van andere en uitsluitend Afrikaanse kardinalen uitkomen, met Afrikaanse perspectieven op de synodethema’s.

Bronnen: La Nuova Bussola, Commonweal, l’Osservatore Romano