Emeritus-bisschop Huub Ernst op honderdjarige leeftijd overleden

Vrijdagavond is oud-bisschop van Breda, Hubertus (Huub) Ernst overleden. De emeritus-bisschop vierde op 8 april jl. nog zijn honderdste verjaardag. Mgr. Ernst was van 1967 tot 1992 bisschop van Breda.

Huub Ernst werd geboren in 1917 en in 1941 werd hij tot priester gewijd, waarna hij enkele jaren werkzaam was als kapelaan en rector. Later werd hij vicaris-generaal en vanuit die positie volgde hij in 1967 mgr. De Vet op, die plotseling was overleden, als bisschop van Breda. Mgr. Ernst werd in 1976 voorzitter van Pax Christi Nederland. In 1983 richtte hij de priesteropleiding Bovendonk in Hoeven op waar mannen die op latere leeftijd priester willen worden, de opleiding in deeltijd konden volgen.

Mgr. Ernst stond bekend als een vernieuwingsgezinde bisschop die zeer gerespecteerd werd om zijn wijsheid. Toen hij in 1992 zijn ontslag indiende als bisschop, stelde de paus Johannes Paulus II hem aan als diocesaan administrator van het bisdom Breda. Deze functie vervulde hij tot 1994 waarna mgr. Muskens hem opvolgde als bisschop van Breda.

Tot op hoge leeftijd bleef hij helder van geest. Dit bleek uit het feit dat hij vrijwel dagelijks het nieuws op internet volgde. Zijn laatste publieke optreden was vorig jaar toen hij zijn 75-jarig priesterjubileum vierde. Mgr. Ernst woonde de afgelopen 23 jaar bij de zusters Franciscanessen in Breda, die de afgelopen tijd bij hem hebben gewaakt toen zijn gezondheid achteruit ging. Vrijdag 19 mei 2017 is hij rond 22.45 uur overleden.