Enquete: ‘Leegloop kerk komt door koers’

Uit een enquete van het Eindhovens Dagblad blijkt dat mensen weinig naar de kerk gaan, maar de kerk nog steeds belangrijk vinden. De kerk is belangrijk voor de sociale samenhang in een dorp of stad, zo vinden ruim 900 Brabanders.

Meer dan de helft van de respondenten (56,3%) vindt dat een kerk niet zonder meer dicht moet. Toch komt het merendeel alleen bij uitvaarten de kerk in. Slopen mag weer wel, maar de mooie kerken moeten blijven. 41% van de mensen beschouwt zichzelf als religieus en veruit het merendeel van hen is katholiek. 17% gaat wekelijks naar de kerk.

Het Eindhovens Dagblad vroeg ook naar de redenen van de leegloop. Een ruime meerderheid (70%) vindt dat de kerk zelf de leegloop veroorzaakt: de koers van de kerk spreekt mensen niet meer aan.

De verbondenheid met de kerk heeft een meerderheid, maar daar is een kanttekening bij te plaatsen. Meer dan een kwart is onderweg afgehaakt en voelde zich verbonden maar nu niet meer. Een of de vijf denkt dat de rol van de kerk is uitgespeeld.

(bron: ED/foto: Uber Prutser cc)