Evangelisatie zonder lesjes en concepten

Tijdens zijn bezoek aan Korea benadrukte paus Franciscus dat de verkondiging van het christendom in Azië niet samenhangt met westers imperialisme. Hij moedigde juist de dialoog aan met andere culturen, net zoals de jezuïeten die in de zestiende eeuw naar China gingen en daar de taal en de cultuur leerden om een dialoog met de Chinezen aan te kunnen gaan.

Volgens Christine Pedotti, hoofdredacteur van het Franse tijdschrift Témoignage chrétien (christelijk getuigenis) verkeren we in het westen eigenlijk in dezelfde situatie. In een interview met Tertio geeft ze haar visie op de rooms-katholieke Kerk in Frankrijk: ‘We moeten opnieuw aanknopingspunten zoeken met onze cultuur’.

Een cultuur waarin er een grote honger naar spiritualiteit is: ‘Iedereen weet dat een leven niet volmaakt is met alleen maar materiële dingen. Er is meer nodig voor een zinvol leven. Heeft het christendom zoiets “meer” te bieden?’

Een definitief antwoord hierop heeft ze niet, maar ze weet wel dat ‘de nieuwe evangelisatie niet zal geschieden door lesjes en concepten’, maar door mensen die het evangelie ‘vlees en bloed geven en er zelfs hun leven voor riskeren’.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *