Ex-hoofdredacteur Kemme: ‘Rorate is niet meer te redden’

De woensdag vertrokken hoofdredacteur van Rorate/RKNieuws.net, Vincent Kemme, zegt dat de organisatie niet meer te redden is. Dat schrijft hij op zijn Facebookpagina.

De biologieleraar werd in 2013 benaderd om de hoofdredactie te verzorgen na het vertrek van Theo Borgermans. Hij ging de uitdaging aan, uit sympathie “voor de ooit door ‘mediapriester’ Roderick Vonhögen opgerichte katholieke nieuwssite en uit bezorgdheid omtrent de kwaliteit van de katholieke berichtgeving in het Nederlandse taalgebied”. Wegens oververmoeidheid moest hij na enkele maanden het hoofdredacteurschap neerleggen. Kemme kwam tot de conclusie dat het ondoenlijk was om in zijn eentje dagelijks redactioneel werk te verrichten.

Tegen het einde van de zomer van vorig jaar volgde een doorstart met een andere formule. Kemme: “Nog slechts delen van in mijn ogen relevant katholiek nieuws van andere bronnen via de sociale netwerken (Twitter en Facebook) en een wekelijkse column van eigen hand.” Ondertussen zou een nieuwe website worden gemaakt, waarbij de Twitter-nieuwsberichten zouden worden geïntegreerd. Die website zou worden gebouwd door Inge Loots. “Indien deze werkwijze aan zou slaan, zouden hopelijk andere redacteuren gevonden kunnen worden”, schrijft Vincent Kemme.

“Niet te redden”

Hij vraagt zich af of de “al sterk in kwaliteit verminderde rknieuws.net” nog te reanimeren zou zijn. “Was er een bestuur dat sterk genoeg zou zijn om dit proces te begeleiden? Zouden er zich enthousiaste mensen aandienen?” Kemme komt tot de conclusie dat een doorstart weinig kans van slagen heeft. Diverse gesprekken, onder meer met het bestuur “hebben mij de afgelopen dagen tot de slotconclusie doen komen dat Rorate helaas niet te redden is, in ieder geval niet door mij. Daarbij gingen de gesprekken sinds een week in de richting van een gezamenlijk besluit van het bestuur en redactie om Rorate/RKNieuws.net stop te zetten en de stichting te ontbinden.”

Volgens Kemme ontstond er toch een verschil van inzicht in het bestuur over de toekomst van de organisatie. Daarop besloot hij zijn ontslag in te dienen. “Het is nu aan het bestuur” om Rorate te ontbinden of door te starten, zegt hij. De in Vlaanderen wonende Nederlander zegt zich weer op zijn blog ‘Biofides’ te richten. Die blog wil antwoorden geven op vragen over de relatie geloof en biologie.

Website offline

Ondertussen is de website van Rorate sinds vanmorgen offline. Kemme benadrukt op Twitter dat zijn vertrek of het mogelijke einde van Rorate daar niets mee te maken heeft.

Er is volgens interim-voorzitter Lieke Titulaer opnieuw sprake zijn van technische problemen. “Uit navraag blijkt dat er sprake is van panne. Er wordt gewerkt aan een oplossing,” schrijft zij op Facebook. Begin deze maand was de website een week offline, toen de server uitviel.

(zie ook Hoofdredacteur Rorate definitief weg)