Fabiola: evangelisch bewogen

De Belgische koningin Fabiola, die op vrijdag 5 december overleed, was ‘vroom katholiek’, zo schreef het dagblad Trouw. Terwijl de Nederlandse media zich over het algemeen op een dergelijke zakelijke manier uitlieten over de overleden vorstin, putten sommige — toch al niet erg koningsgezinde — Vlaamse media zich uit om haar geloofsovertuiging te omschrijven als ‘fanatiek’ of ronduit ‘gek’.

Geert De Kerpel schetst in Tertio een beeld van Fabiola op basis van getuigenissen van mensen die haar werkelijk gekend hebben. Ze probeerde ‘het koningschap in te vullen vanuit de beste Bijbelse traditie: ten volle gegeven aan wie haar waren toevertrouwd.’ Dat is niet progressief of conservatief, maar evangelisch bewogen, aldus De Kerpel.

De astronoom van het Vaticaan

In Tertio van vorige week een interview met Guy Consolmagno, de astronoom van het Vaticaan. Hij vertelt onder meer hoe hij de sterrenkunde definitief vaarwel zei om als hulpverlener naar Afrika te gaan. En hoe de Afrikanen hem meteen duidelijk maakten dat ze van hem geen brood verwachtten, maar wel colleges astronomie. Van Consolmagno verscheen onlangs het boek Would you baptize an extraterrestrial? Het volledige interview Lucette Verboven is te zien op Youtube

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)