Fakkeltocht Sant’Egidio voor vrede

De gemeenschap van Sant’Egidio organiseert op nieuwjaarsdag een wandeltocht voor de vrede in Apeldoorn. In de wandeling met fakkels worden borden meegedragen met de namen van landen in oorlog of conflict en woorden van vrede in alle talen. Het thema van de wandeling is ‘Vrede is de toekomst’.

Het is voor het eerst dat in Apeldoorn een dergelijke fakkeltocht wordt gehouden. In andere plaatsen en landen is de tocht gebruikelijk. Diaken Ronald Dashorst van Sant’Egidio en de Apeldoornse Emmaüsparochie: ‘In meer dan 150 steden wereldwijd organiseert de gemeenschap van Sant’Egidio solidariteitsmarsen. Zoals in Rome, Milaan, Napels, Florence, Parijs, Québec, Madrid, Barcelona, Lissabon, Buenos Aires, Antwerpen, Luik, Burkina Faso, Ivoorkust, Colombia, Hongarije, Oekraïne en Congo.’ De wandeling start om vijf uur ‘s middags vanaf bij het monument van Kamp Rees, en loopt dan langs de synagoge, de Eyup Sultan moskee en het station, langs de plaquette van de gevallennen naar de Onze Lieve Vrouwekerk.

De vredeswandeling valt samen met de Wereldvredesdag. Op dezelfde dag spreekt paus Franciscus een vredesboodschap uit. Nieuwjaar beginnen met een dag van vrede is in de katholieke kerk gebruikelijk sinds 1967.

Bron: Aartsbisdom/Sint Egidiusgemeenschap (foto: Eric Bolikowski)