Franciscaans Milieuproject vertrekt uit Stoutenburg

Na een lange periode van strijd vertrekt het Franciscaans Milieuproject uit Stoutenburg. In oktober 2016 luidde de gemeenschap de noodklok na een rechterlijke uitspraak. De bewoners voor 1 januari het landgoed moesten verlaten en hebben dit nog enige tijd weten uit te stellen. Nu is het doek definitief gevallen.

Woonruimte of bedrijfsruimte?

De bewoners hadden een zaak aangespannen bij de kantonrechter in Utrecht tegen de verhuurder, die in hun ogen te zware eisen had gesteld in een nieuw huurcontract. Dit zou voor de gemeenschap een te grote financiële belasting worden. Het grote discussiepunt hierin was of Stoutenburg dient als woonruimte, of als bedrijfsruimte. De rechter was van mening dat dit laatste het geval is, want alle ruimtes werden gebruikt voor commercieel gebruik.

Toekomst Franciscaans Milieuproject

Het Franciscaans Milieuproject huurde kasteel Stoutenburg al sinds 1991. De acht vaste bewoners vormen er een oecumenische gemeenschap en leven er in een kloosterlijk ritme. Hier komt nu dus een eind aan en de bewoners vertrekken naar verschillende locaties.

Zoals we vorige week berichtten, zal er een nieuwe gemeenschap starten in het kruisherenklooster in Sint Agatha. Een aantal andere bewoners vertrekken naar een leefgemeenschap in Amersfoort, waar zij een ‘Groene communiteit’ willen gaan vormen. Door deze nieuwe initiatieven blijft de Stichting Franciscaans Milieuproject bestaan.