Franciscanen kopen kapucijnenklooster Den Bosch om verder te groeien

Het provinciaal kapittel van de minderbroeders franciscanen is donderdag akkoord gegaan met een voorstel van het bestuur om het kapucijnenklooster in Den Bosch over te nemen. Met het provinciaal bestuur van de kapucijnen werd in principe een akkoord bereikt over de aankoop van het klooster. De franciscanen gaan er een communiteit van jongere broeders in onderbrengen.

Begin dit jaar maakten de kapucijnen bekend dat hun uit 1898 daterende klooster aan de Van der Does de Willeboissingel te koop stond.

Den Bosch biedt al meer dan vierhonderd jaar onderdak aan de kapucijnen. De naastgelegen Kapucijnenkerk staat niet te koop. De parochiekerk wordt nog gebruikt door onder meer de Franciscaanse gemeenschap en de Spaanstalige kerkgemeenschap.

Tijdens het kapittel van de franciscanen in Denekamp is een voorstel van het provinciaal bestuur van de franciscanen besproken om in het klooster een nieuwe franciscaanse communiteit te huisvesten.

De franciscanen willen komen tot een gemeenschap in een middelgrote, goed bereikbare stad met een vruchtbaar kerkelijk leven, de aanwezigheid van studenten/jongeren en de mogelijkheid tot diaconale projecten. Het kapucijnenklooster in Den Bosch werd hiervoor geschikt bevonden. Donderdag ging het kapittel akkoord met het voorstel.

De stap om in Den Bosch een nieuwe stichting te beginnen sluit aan bij het toekomstgerichte beleid van de franciscanen. Onderdeel daarvan is de keuze voor ‘dragende communiteiten’ in Amsterdam en Megen van voornamelijk jongere broeders.

Aanleiding om hier een derde gemeenschap aan toe te voegen is de groeiende belangstelling om in te treden bij de franciscanen. Vorig jaar legden vier jonge broeders hun tijdelijke geloften af. Binnenkort zullen twee nieuwe kandidaten intreden.

 

(foto: interieur Kapucijnenklooster (Wikipedia))