Franciscus spreekt over Pius XII, aftreden; niet over voetbal

Paus Pius XII zorgde ervoor dat vele joden konden onderduiken in kloosters in Rome en in het pauselijke zomerverblijf Castel Gandolfo. Dat heeft paus Franciscus gezegd in een interview met de Spaanse krant La Vanguardia, het grootste dagblad van Barcelona. De rol van paus Pius XII is omstreden omdat hij te weinig zou hebben gedaan om de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog te helpen. ‘Ik wil niet zeggen dat Pius XII geen fouten heeft gemaakt – ik maak veel fouten – maar zijn rol moet bekeken worden in de context van zijn tijd’, aldus de paus.

Het verwijt dat er te weinig werd gedaan om de joden te redden, kan ook aan het adres van de geallieerden worden gericht, zo vindt hij. ‘Zij wisten precies welke spoorlijnen de nazi’s gebruikten om de joden naar de concentratiekampen te voeren. Maar ze bombardeerden die spoorlijnen niet. Waarom?’

In het interview spreekt hij verder over de economie noemt hij het schandalig dat in sommige landen meer dan de helft van de jongeren zonder werk zit.

Het aftreden van paus Benedictus XVI noemde hij een ‘groots gebaar’ en hij voegde eraan toe dat als het moment daar is hij hetzelfde zal doen.

Op de vraag welk land hij steunt tijdens het wereldkampioenschap voetbal ging hij niet in. Hij had de Brazilianen beloofd neutraal te blijven, zei de Argentijnse paus.

Bron: Vatican Radio

Het interview op lavanguardia.com

Update: Engelse vertaling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *