Gerard de Korte eerste theoloog des vaderlands

Bisschop Gerard de Korte is verkozen tot Theoloog des Vaderlands. Dat is zaterdagavond bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Theologie in Amsterdam.

De Korte is de eerste ‘Theoloog des Vaderlands’. Naast de Groningse bisschop maakten televisiepresentator Jacobine Geel en theoloog Tom Mikkers kans op de titel. De Theoloog des Vaderlands wordt gekozen voor de periode van één jaar. Het is de bedoeling dat hij het komende jaar optreedt als ambassadeur van de (academische) theologie in Nederland.

De Korte is de vierde katholiek die een prestigieuze theologenprijs won in vijf edities van de Nacht van de Theologie. Eerdere katholieke winnaars – als ‘Theoloog van het Jaar’ waren Paul van Geest, Erik Borgman en Frank Bosman.

Thema: seks

De Nacht van de Theologie heeft als thema Religie & Erotiek. Gastheer en –vrouw zijn Frénk van der Linden en Annemiek Schrijver besteedde aandacht aan de bekrompen houding van gelovigen als het gaat om seks. Onder meer Gert-Jan Segers (Tweede Kamerlid CU), Jan Heemskerk (oud-hoofdredacteur Playboy), Margriet van der Linden (Opzij) en Ruard Ganzevoort (theoloog) gingen met elkaar in gesprek.

Ook werd ingezoomd op het essay van de Nacht, ‘God houdt van seks’, geschreven door cultuurtheoloog Frank Bosman. Hij vertelde er dit over: