Gerard de Korte nieuwe bisschop van ’s-Hertogenbosch

(c) Marloes Bosch / bisdom Groningen-Leeuwarden

Mgr. Gerard de Korte is de nieuwe bisschop van ’s-Hertogenbosch. Het bisdom Den Bosch publiceerde abusievelijk het nieuws vanavond al, maar haalde het bericht later van haar website, aldus RK Boulevard. Even voor acht uur vanavond verscheen het bericht, dat ongeveer een half uur online stond.

De Korte wordt de opvolger van mgr. Antoon Hurkmans, die vorig jaar om gezondheidsredenen zijn vertrek bekend maakte. Op dit moment is De Korte bisschop van Groningen-Leeuwarden.

De persconferentie die op 5 maart werd gehouden is terug te zien op YouTube.

Dit is het uitgelekte bericht op de site van het bisdom:

hurkmans

bissc

Gerard de Korte (geboren 1955) is sinds 13 september 2008 bisschop van Groningen-Leeuwarden. Daarvoor was hij hulpbisschop van Utrecht (2001-2008) en rector van de priesteropleiding Ariënskonvikt in Utrecht (1992-1999). De Korte studeerde theologie aan één van de voorlopers van de huidige Faculteit Katholieke Theologie (Universiteit van Tilburg) waar hij ook in 1994 promoveerde in de theologie.

De Korte werd in 2015 benoemd tot de eerste Theoloog des Vaderlands tijdens de vijfde Nacht van de Theologie in Amsterdam. Ook is hij lid van het Theologisch Elftal van dagblad Trouw. De Korte staat bekend als een pastoraal en collegiaal bestuurder. Binnen de bisschoppenconferentie is hij de verantwoordelijke voor kerk & samenleving. In die hoedanigheid heeft hij zich geregeld uitgesproken over ontwikkelingen in kerk en samenleving. Toen het schandaal seksueel misbruik in pastorale relaties in de r.k.-kerk in volle hevigheid losbarstte, trad De Korte op als woordvoerder. Hij oogste daarbij veel lof.

De Korte laat met zijn benoeming veelgenoemde collega’s als mgr. Mutsaerts (hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch) en mgr. Hoogenboom (hulpbisschop van Utrecht) achter zich. Wie de nieuwe bisschop van Groningen-Leeuwarden gaat worden, is op dit moment nog niet bekend. Net zoals in ’s-Hertogenbosch zal eerst het kathedraal kapittel van het Groningse bisdom een drievoudige aanbeveling moeten schrijven, die via de bisschoppenconferentie en de nuntius aan de paus zal worden overhandigd. De gehele procedure kan weken tot maanden duren.

Verdeeld bisdom

Bisschop De Korte zal een verdeeld bisdom aantreffen, zegt scheidend de bisschop Antoon Hurkmans. “Het zou heel goed zijn wanneer wij de nieuwe bisschop, van harte aanvaarden en echt met hem meedenken en meewerken. Laten wij, bij zijn benoeming, met kracht zoeken naar verbondenheid met hem om hierdoor te groeien in eenheid met hem. Dit niet om hem te plezieren, of op te hemelen, maar om de Kerk van het bisdom te versterken”..

Mgr. Hurkmans bood vorig jaar om gezondheidsredenen zijn ontslag aan paus Franciscus. In september maakte het bisdom bekend dat de paus het ontslag had aanvaard.