Gezinsenquête Nederlandse bisschoppen niet openbaar

De uitslagen van de gezinsenquête die de Nederlandse bisschoppen van de parochieteams hebben ontvangen, worden niet openbaar gemaakt. Dat zegt woordvoerster Anna Kruse van de Nederlandse Kerkprovincie tegenover Katholiek.nl. De rapportage van de bisschoppen is inmiddels naar Rome gestuurd.

Volgens de woordvoerster “wordt aan de uitkomsten van de enquête op verzoek van kardinaal Baldisseri, die de synode rondom het gezin organiseert, geen publiciteit gegeven”. Ook zijn de bisschoppen niet beschikbaar voor interviews. “Op nadrukkelijk verzoek van kardinaal Lorenzo Baldisseri heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie de vragen niet online gezet en eveneens op zijn verzoek worden de uitkomsten niet gepubliceerd. De verdere verwerking van de uitkomsten ligt in handen van kardinaal Baldisseri.” Lorenzo Baldisseri is secretaris van de Congregatie voor de Bisschoppen.

De vragen zijn onder Nederlandse katholieken verspreid, maar de woordvoerster kon niet zeggen of hun antwoorden op die van hun Duitse geloofsgenoten lijken, aldus een bericht op Kerknieuws.nl. De Duitse bisschoppenconferentie publiceerde gisteren een samenvatting van de uitkomsten in drie talen.

Een rooms-katholieke parochie in het bisdom Rotterdam liet weten dat daar ruim 1600 reacties op de vragen zijn binnengekomen. Tijdens de Kerstdagen werden vragenlijsten uitgereikt aan alle kerkgangers. De gelovigen daar bepleiten onder meer de opheffing van het verbod op voorbehoedmiddelen en respect voor de manier waarop hetero- en homostellen samenleven. Ook moet het verplichte celibaat worden afgeschaft. Deze tendens is ook te bespeuren in de uitkomsten van Katholiek.nl, in Duitsland en in Oostenrijk.

Bij de voorstelling van de Duitse uitkomsten werd duidelijk dat de kerkelijke seksuele moraal in het dagelijkse leven van Duitse katholieken nauwelijks een rol speelt. Gelovigen vinden het taalgebruik te moeilijk en te afstandelijk en zij distantiëren zich uitdrukkelijk van de afwijzing van voorbehoedsmiddelen van de encycliek ‘Humanae vitae’ (1968). De Duitse gelovigen vragen een meer pastorale benadering voor gescheiden katholieken en homoseksualiteit. Anderzijds blijven zij sterk gehecht aan het huwelijk en het gezin.

De Buitengewone Bisschoppensynode over de pastorale uitdagingen van het gezin in de context van evangelisatie wordt van 5 tot en met 19 oktober in Rome gehouden. Op schriftelijk advies van de bisschoppen heeft Katholiek.nl haar uitslagen vorige week aangeboden aan Rome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *