Gregoriaans centraal tijdens Nationale Getijdendag

Een dag lang het volledige getijdengebed, alles in het gregoriaans. Dat is, kort samengevat, de Nationale Getijdendag 2016 die zaterdag 18 juni in de Haagse Kloosterkerk wordt georganiseerd.

Vier schola’s uit het hele land laten zich van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat horen. De verschillende getijden worden afgewisseld met lezingen, scratches en meer.

Waarom de Nationale Getijdendag?

Het gregoriaans werd ooit beschouwd als een ‘onveranderlijk’, heilig repertoire, ingefluisterd door de heilige Geest als duif op Gregorius’ schouder. In onze dagen klinkt het gregoriaans in net zo veel smaken en varianten als er maar denkbaar zijn. Het ‘eeuwige’ repertoire kan zich prima aanpassen, in welke omgeving ook

Om een beeld te geven van de monastieke context, dat ‘gregoriaanse totaalplaatje’, is er de Nationale Getijdendag 2016: een dag lang alle (gregoriaans gezongen) gebedsuren, zoals dat in de kloosters ook gebeurde, nog steeds gebeurt. Het is voor de tweede achtereenvolgende jaar dat de dag wordt gehouden. Bijzonder is dat de Schola Cantorum Gregoriana van de Haagse Kloosterkerk dit jaar 30 jaar bestaat.

Om praktische redenen vangt de dag niet aan met de Metten (het ‘nachtofficie’), maar met de Lauden (het ‘ochtendofficie’). De Metten die ‘s avonds laat klinken zijn liturgisch gezien eigenlijk alweer onderdeel van de getijden van de volgende dag. Maar daarmee wordt tegelijkertijd onderstreept hoe deze getijden onderdeel zijn van een continue cyclus; het is letterlijk ‘de lofzang gaande houden’, dag en nacht. En in die context zal deze dag het gregoriaans klinken: prachtige gezangen, die tegelijkertijd ook onderdeel zijn van een veel groter – en ongelofelijk boeiend – geheel.

De schola’s

De vier schola’s die ieder een deel van de getijden doen klinken zijn: de Schola Cantorum Gregoriana van de Haagse Kloosterkerk, de Schola Cantorum van de Jacobus de Meerdere-kerk, ook in Den Haag, de Schola Cantorum Amsterdam en de Schola De Duif uit Ouderkerk.

De toegang is vrij. Het programma begint om 6 uur met de Lauden, en eindigt om 21.45 uur met de Metten.