Grote kerkbrand in Hoogmade verwoest torenspits; kerk niet meer te redden

Onze Lieve Vrouw Geboortekerk - Hoogmade. Bron: Wikimedia

De torenspits van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade is vanmiddag door een grote kerkbrand ingestort. De ravage is dusdanig dat de kerk niet meer te redden is. De brand is ontstaan tijdens het afbranden van verf; een onderdeel van de werkzaamheden die op dat moment werden uitgevoerd, meldt de NOS.

Enkele woningen en een school zijn ontruimd vanwege de rookontwikkeling. De brandweer heeft een oproep gedaan om niet naar de kerk te komen kijken, maar om afstand te bewaren. Burgemeester Marina van der Velde-Menting is aanwezig in Hoogmade en vertelt aan de NOS: ‘De kerk is een belangrijk onderdeel van onze samenleving, en zeker in een kleine kern als Hoogmade. Wij leven dan ook mee met de bewoners en met alle organisaties in en om Hoogmade, voor wie de kerk een belangrijke plek in het dorp is om samen te komen.’ De kerk is onderdeel van de parochiefederatie Clara en Franciscus (parochiekern Hoogmade/Woubrugge) in het Groene Hart.

Pastoor Jack Glas is aangeslagen, schrijft het bisdom Rotterdam op haar website. Glas vierde gisteren nog met parochianen in deze kerk de zondagsmis. Hij vertelt tegen Omroep West: ‘Dit is echt vreselijk, het doet zoveel pijn. Je gedachten gaan meteen naar al die mensen die hier hun hele leven al komen. Die hebben hier al zoveel meegemaakt. Dat is nu in een klap weg.’