‘Hand van God’ ontmoet paus bij interreligieuze voetbalwedstrijd

In Rome werd gisteren de ‘Match for Peace’ georganiseerd. Voorafgaand aan deze interreligieuze voetbalwedstrijd voor de vrede ontmoette paus Franciscus 50 voetballers, onder wie Diego Maradona, bekend van het ‘Hand van God’ doelpunt tijdens het WK in 1986.

Veel voetbaliconen deden gisteren mee. Naast Maradona waren dat onder meer de katholieke Messi de boeddhist Roberto Baggio en de moslim Zinedine Zidane, alsook spelers als Alessandro Del Piero, Samuel Eto’o, Andrej Sjevtsjenko, Mesut Ozil en Ronaldinho. De voetballers lieten een ontmoeting van religies zien: boeddhisten, christenen, joden, hindoes en moslims betraden de arena om aandacht te vragen voor de situatie in de Gaza-strook.

De voetbalwedstrijd is bedoeld om spelers en fans bijeen te brengen in een moment van eenheid en solidariteit ter ondersteuning van de vrede in de wereld en om de kracht van sport in het opbouwen van vrede te tonen. Duizenden mensen waren in het Olympisch stadion van Rome om de match bij te wonen.

“Godsdiensten,” zei paus Franciscus voor aanvang van de wedstrijd, “zijn geroepen om voertuigen van de vrede zijn en nooit van haat. Religie en sport kunnen samenwerken om een tijdperk te bevorderen waarin mensen nooit meer het zwaard tegen de ander zullen opnemen”.

Over de ontmoeting met paus Franciscus zei voetballegende Diego Maradona. “Vandaag werden twee machten samengebracht, de hand van God en die van de paus”, zei Maradona. “Paus Franciscus is veel meer dan Maradona. Hij is de echte ster. Ik ben opgegroeid zonder de kerk, omdat ik dacht dat de kerk niet genoeg doet voor de armen. Met Franciscus is het anders.”

De ‘Match for Peace’ werd georganiseerd door de schola Occurrentes initiatief en Italië PUPI Foundation, in samenwerking met de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. De opbrengst gaat naar “Un’Alternativa di Vita”, een project dat arme kinderen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires ondersteunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *