“Hef het kardinalaat op”

Ben Hoffschulte, rechtsfilosoof en voormalig handelaar in antiquarische boeken, doet deze week in Tertio een opmerkelijke suggestie: hef het kardinalaat op. De redenering hierachter is even logisch als simpel: een kardinaal is eigenlijk van oorsprong een geestelijke van het bisdom Rome. Elke kardinaal heeft dan ook nog steeds een eigen kerk in Rome.

Maar daarnaast zijn er de bisschoppen die samen met de paus de rooms-katholieke Kerk besturen. Eigenlijk is het college van kardinalen dus een doublure. De Romeinse geestelijkheid heeft zich in de loop van de eeuwen opgewerkt tot bestuurders van de kerk, maar feitelijk zijn de bisschoppen de opvolgers van de apostelen.

Het zou helemaal passen in het streven van paus Franciscus om de bisschoppen meer invloed te geven op het bestuur van de kerk en de inbreng van Rome hierin terug te brengen.

Hoffschulte prikt zijn proefballonnetje echter al snel door. Hij wil ermee het gejuich doen verstommen dat hij uit progressieve hoek hoorde opstijgen toen paus Franciscus zijn verrassende keuze voor de twintig nieuwe kardinalen bekend maakte: ze kwamen voornamelijk uit Zuid-Amerika, Afrika, Azië en zelfs uit Oceanië en niet uit Europa of Noord-Amerika.

Te vroeg gejuicht, zo houdt Hoffschulte de progressieven voor. Het was een beslissing, ‘van dictatoriale aard’. Franciscus had immers met niemand overlegd, aldus Hoffschulte. De paus wil alleen maar ‘stijlveranderingen’ doordrukken. Hij wil het centralisme helemaal niet aanpakken.

En dat is maar goed ook, want stel je voor dat de bisschoppen meer te zeggen krijgen: “De vrees van de conservatieven, tot wie ik mijzelf reken, is natuurlijk dat de bisschoppen, aan hun eigen oordeel overgelaten, weer in de greep komen van het milieu waarin ze hun ambt vervullen. Dan krijg je Anglicaanse toestanden waarin de herders door elkaar heen praten en onverstaanbaar worden door hun vrije meningsuiting.”

De lezers van het Katholiek Nieuwsblad zijn al gewend aan de opinies van Ben Hoffschulte. We zijn benieuwd naar de reacties in Tertio.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Afbeelding: By derivative work: Gugganij (talk) Ratzinger_Szczepanow_2003_5_modified.jpg: Muu-karhu and Ausir (Ratzinger_Szczepanow_2003_5_modified.jpg) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons