Hendro Munsterman gekozen tot Katholiek van het Jaar

De rooms-katholieke theoloog en journalist Hendro Munsterman is door het publiek gekozen tot Katholiek van het Jaar 2015. Hij bleef daarmee nipt de Groningse bisschop De Korte voor.

474 lezers van de website Katholiek.nl stemden tussen 19 en 30 december op een van vijf voorgedragen kandidaten. Onder hen waren de kluizenaar Hugo Beuker, de cisterciënzer monniken van Schiermonnikoog, de Haagse koster Bertus Schmitz, bisschop van Groningen-Leeuwarden Gerard de Korte en theoloog/journalist Munsterman.

Met een verschil van slechts 3 stemmen kozen de lezers voor Hendro Munsterman. Hij mag zich als eerste Katholiek van het Jaar kronen. Naast de eretitel krijgt de winnaar een boekenpakket.

Hendro Munsterman is katholiek theoloog (1972) en werkzaam aan de katholieke Universiteit van Lyon, waar hij dogmatische theologie doceert. Hij is tevens lid van de Société Française d’Etudes Mariales en van de Katholieke Vereniging voor Oecumene Athanasius en Willibrord. Munsterman kreeg de publieksstemmen vanwege zijn gemotiveerde en niet-aflatende inzet om rooms-katholiek nieuws te verspreiden via sociale media. Sinds vorig jaar is hij bovendien door het Nederlands Dagblad aangetrokken als correspondent. Het bracht Munsterman grotere bekendheid met radio- en televisie-interviews.

‘Prijs te danken aan paus Franciscus’

Munsterman denkt dat hij de verkiezing aan paus Franciscus heeft te danken. “Ik surf natuurlijk mee op de golven van Franciscus. Bij een minder nieuwswaardige paus zou dat anders liggen. Ik ben ook blij voor het Nederlands Dagblad dat wil investeren in katholiek nieuws en dat er op deze manier plaats is voor religiejournalistiek, zowel objectief als geëngageerd. Ik denk dat de mensen die op mij kozen, dat zien.”

Geen vrouwen

De eerste editie van de verkiezing Katholiek van het Jaar kreeg ook kritiek. Hoofdredacteur Eric van den Berg: “Enkele lezeressen vonden het onterecht dat er geen vrouwen op de lijst stonden. Die kritiek nemen we ter harte. Bij de volgende verkiezing eind 2016 mogen onze lezers ook nominaties aandragen. Daarmee hopen we dat de Katholiek van het Jaar-verkiezing een echt publieksevenement wordt.”

Dit is de volledige uitslag:

verkiezingKatholiekvhJaar