Het succes van de 40-dagenretraite en wat de kerk ervan kan leren

40-dagenretraite

Met 14.000 deelnemers zijn de e-mailretraites tijdens de 40-dagentijd en Advent zeer populair. Er is een continue stijging in aantal deelnemers. Wat zegt het over het internet en hoe we het evangelie kunnen verspreiden?

Jezuïet Stephen Noon probeert op de website Ignis Webmagazine het succes te verklaren. “Sinds de e-mailretraites begonnen, is er een voortdurende en gestage toename van deelnemers.” Vanwaar dit fenomeen? Volgens Noon is de kwaliteit de eerste stap tot het succes. “Ik heb de retraite al een paar jaar gedaan. Ik houd van de manier waarop deze mij op een reis meeneemt. Het is alsof je op een pad loopt, wetend dat een vertrouwde spirituele gids een goede en mooie route heeft uitgezet. Elk nieuw thema, elke nieuwe week, brengt je verder en hoger. Je loopt alleen, maar ook samen.”

De online mogelijkheden

Online probeert men vooral zaken te verkopen, de retraite is hier een tegenpool van. Het geeft je iets zonder wat voor terug te vragen. En dat in een wereld waarin we alleen maar opgejaagd worden. Het internet biedt echter ook de kans tot grote bekendheid en de kans tot nieuwe verbindingen. “Mensen worden door het succes van de retraite zelf ambassadeurs. Ze vertellen (online) vrienden, familie en hun geloofsgemeenschap over het juweeltje dat ze hebben ontdekt”, aldus Noon. Er zijn dus volgens hem online genoeg bewezen mogelijkheden voor de kerk. “Sociale media geven ons nieuwe verbindingen tot mensen die misschien van nature geen kerkgangers zijn.”

Daarnaast ziet Noon het als een voordeel dat wij als kerk ook offline onze netwerken hebben, zoals parochies en bijbelgroepen en volgens hen moeten offline en online elkaar aanvullen. “De uitdaging is nu om beide samen te brengen: online een relatie opbouwen met mensen die nog geen lid zijn van een offline geloofsgemeenschap. En manieren vinden om stap voor stap hun online activiteiten in hun offline bereik binnen te brengen.”

 

Bron: Ignis Webmagazine
Stephen Noon SJ studeert filosofie in Toronto. Voordat hij jezuïet werd, was hij als communicatiestrateeg actief in de politiek van Schotland.