Het Tweede Vaticaans Concilie: geen oorzaak crisis

Het Tweede Vaticaans Concilie was een antwoord op een crisis die zich binnen de kerk aandiende en niet de oorzaak ervan. “Ik erger me aan die visie die het Concilie de schuld geeft van de kerkelijke leegloop, aan hen die het Concilie uitkleden en heimwee hebben naar de preconciliaire tijd”, aldus Mathijs Lamberigts, decaan van de theologische faculteit van de KU Leuven. Hij schreef een boek waarin hij de geschiedenis van het concilie uiteenzet. Deze week publiceert Tertio een interview met hem.

“Het Concilie heeft ons veel goeds gebracht: de herontdekking van de Schrift en het invoeren van een variëteit aan Bijbellezingen in de liturgie bijvoorbeeld.” Maar aan de basis waren veel priesters niet voorbereid op al die veranderingen. Lamberigts: “Ze waren opgeleid tot autoritaire leiders, maar moesten nu samenwerken met leken.” En aan de top probeerde de Romeinse curie alles bij het oude te laten. Daar ging het fout, aldus Lamberigts.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Mathijs Lamberigts en Leo Declerck, Het Concilie Vaticanum II (Antwerpen: Halewijn), 224 p; ISBN: 978-90-8528-363-8. € 18,95.

Foto Mathijs Lamberigts © Rob Stevens.