Hoe staat het met de bestuurlijke hervorming in het Vaticaan?

Paus Franciscus werd gekozen om ingrijpende hervormingen door te voeren in het Vaticaan. Maar die hervormingen lijken niet erg hard op te schieten, zo schrijft John L. Allen op de website Crux.

De hervormingen draaien rond twee thema’s: het misbruik van kinderen binnen de kerk en de financiële schandalen binnen het Vaticaan.

Franciscus richtte een nieuw tribunaal op dat bisschoppen kon vervolgen die gevallen van kindermisbruik hadden geprobeerd te verbergen. Tot nu toe heeft dit tribunaal nog geen enkele zaak behandeld.

Verder is er de nieuwe Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen, die door allerlei organisatorische problemen nog niet van de grond is gekomen.

En dan was er kort geleden het bericht dat de controle door een extern accountantskantoor van de financiën van het Vaticaan voorlopig wordt opgeschort. Officieel omdat er onduidelijkheden zijn in het contract met het externe bureau. Maar Allen weet te melden dat er verdeeldheid is onder leidende figuren in het Vaticaan.

Daarom vraagt hij zich af of Franciscus naast het vluchtelingenprobleem en het klimaatprobleem ook in staat is de problemen van het Vaticaan aan te pakken.

foto: Zheng (Flickr)