‘Ingrijpende reorganisatie’ bisdom Roermond

Wapen bisdom Roermond

Het bisdom Roermond heeft op haar website bekend gemaakt dat er een ‘ingrijpende reorganisatie’ gaat plaatsvinden. De medewerkers zijn afgelopen donderdag geïnformeerd over geheel of gedeeltelijk ontslag vanwege het verdwijnen van 9,9 van de 37fte’s.

Dit is een gevolg van het besluit om diverse afdelingen op te heffen. De Diocesane Pastorale Dienst (DPD) en daaronder vallende projecten en de Dienst Kerk en Samenleving (DKS) worden opgeheven, alsmede catechistenopleiding Kairos. Door het wegvallen van de pastorale projecten vervallen er ook taken bij ondersteunende afdelingen.

De reorganisatie is volgens het bisdom noodzakelijk vanwege een tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting van 2020, en soortgelijke bedragen in de komende jaren indien er geen maatregelen zouden worden genomen. De kosten blijven stijgen, terwijl de inkomsten teruglopen door onder meer de kerkbijdragen dalen, schrijft het bisdom op haar website.

‘Bisschop Harrie Smeets van Roermond betreurt het zeer dat hij afscheid moet nemen van toegewijde mensen die zich jarenlang voor het bisdom en de parochies hebben ingezet. Maar volgens hem is er op dit moment helaas geen andere mogelijkheid dan ontslag. Mgr. Smeets geeft aan de kerk van de toekomst vooral te zien als een gemeenschap van lokale gemeenschappen, waarbij het bisdom op de achtergrond ondersteunend aanwezig is,’ aldus de website van het bisdom.

Eerder dit jaar was al aangekondigd dat er van de drie kantoorgebouwen in eerste instantie één en op termijn twee zouden worden afgestoten. In de loop van 2020 wordt bekend gemaakt op welke locatie de kantoororganisatie van het bisdom zal worden gehuisvest.

Afbeelding: Wikimedia Commons