Interview met de man achter de camera: fotograaf Ramon Mangold over zijn boek ‘Katholiek Brabant’

De meeste professionele foto’s op katholiek gerelateerde media komen uit zijn camera. Fotograaf Ramon Mangold is de laatste jaren uitgegroeid tot ‘de’ katholieke fotograaf in Nederland en volgende week komt de bekroning op zijn werk. Tien jaar lang heeft hij gewerkt aan het boek ‘Katholiek Brabant’. In een exclusief interview met Katholiek.nl vertelt hij over dit boek en leest u wie de man is achter de camera.

Van Zeeland naar Katholiek Brabant

Fotograaf Ramon Mangold (1980) groeide op in de provincie Zeeland, in Vlissingen, en kreeg van huis uit een katholieke opvoeding. In Zeeland leven verschillende Christelijke stromingen naast elkaar: hervormenden, protestanten, katholieken… dat ging allemaal goed volgens Ramon, maar toen hij ging studeren kwam hij in een andere omgeving terecht. Hij vertrok naar Breda om daar de opleiding beeldende kunst te gaan volgen. Waar het geloof voor veel gelovig opgevoede jongeren wegebt op het moment dat ze gaan studeren, bleek de bisdomstad voor Ramon een bron van inspiratie te zijn.

“Ik ging beeldende kunst studeren in Breda. Daar kwam ik als katholieke jongen terecht in de bisdomstad en ik werd geraakt door de grote, open en gastvrije katholieke kerk. Ook de locatie waar onze opleiding zat, het oud-seminarie, was een inspiratievolle omgeving. Hoewel we verschillende vakken hadden binnen de opleiding kon ik mezelf volledig kwijt in het fotograferen. Mijn hart lag bij de katholieke kerk en vanuit visueel oogpunt kon ik mezelf helemaal uitleven.” Ramon wilde aan het einde van zijn opleiding zelfs een katholiek-afstudeerproject doen, maar de afstudeercommissie vond dit onderwerp te groot. Het idee liet hem echter niet los en daarom besloot hij uiteindelijk na de opleiding hieraan te beginnen.

Brabanders zijn overal

Toen Ramon in 2006 begon met zijn werkzaamheden als professioneel fotograaf, startte hij gelijktijdig met zijn project waarvan op 7 november het resultaat wordt gepubliceerd. Het is volgens Ramon geen eindresultaat, maar een balans van tien jaar katholieke fotografie. Hij blijft nog steeds rustig doorgaan. Aan zijn eerste boek, waarin hij Katholiek Brabant in beeld brengt, heeft hij ruim tien jaar gewerkt. “Brabant is de enige provincie die twee bisdommen heeft. Er zijn zoveel mooie en bijzondere plekken in Brabant en op veel geloofs-gerelateerde plekken over de hele wereld kom je Brabanders tegen. Het is bijzonder om deze plekken en de ervaringen van Brabantse gelovigen in beeld te brengen.” Het boek telt 320 pagina’s met foto’s van katholieke plekken, gebeurtenissen, evenementen en gelovigen in en uit Brabant. “Brabant wordt ook weleens het ‘Rome van het noorden’ genoemd. Kijk naar de Basiliek in Oudenbosch, daar hebben we onze ‘eigen’ versie van de Sint-Pieter staan inclusief schoorsteen die gaat roken bij de verkiezing van een nieuwe paus. Dat zijn de dingen die je aan wereld wilt laten zien en waar we in Brabant trots op kunnen zijn.”

Ramon heeft naar eigen zeggen eerder op het punt gestaan het boek te publiceren: “Mensen om mij heen wisten dat ik er mee bezig was en vroegen er regelmatig naar, ik kon echter geen concreet antwoord geven. In 2011 was ik vijf jaar met het project bezig en dat leek me een geschikt moment, maar toen dienden zich veel interessante projecten aan die absoluut in het boek moesten. In 2013 deed ik een tweede poging, maar toen kwam de verkiezing van paus Franciscus.” Begin dit jaar won Ramon een eerste prijs bij de zilveren camera in de categorie ‘personen in het nieuws’ met zijn serie over de installatie van Mgr. De Korte als bisschop van ’s-Hertogenbosch. Omdat Ramon toen zelf en het daarmee het katholieke geloof in de picture stond vond hij dat moment het meest geschikt om zijn beste werk, door middel van het boek, aan de buitenwereld te presenteren.

“Het bijzondere van dit boek is dat het een project is waarin ik in alle rust aan heb gewerkt. Er stond geen tijdsdruk op. Ik werk vaak met deadlines waarbij opdrachtgevers dezelfde dag, binnen een bepaalde tijd een foto willen hebben. Dat is met dit boek niet het geval.”

Tekstschrijver, inleider en vriend Anton de Wit

Media-collega en goede vriend Anton de Wit schreef in het boek de begeleidende teksten bij de foto’s. “Tien jaar geleden bracht een vriend van me Richard Steenvoorde me in contact met Anton. We zijn alle drie van dezelfde generatie en delen veel interesses.” Anton schreef voor het boek de begeleidende teksten en achtergronden bij de foto’s. “Anton kent mij en mijn foto’s, hij was de juiste persoon om dit te doen!”

Tijdens de boekpresentatie op 7 november zal om 16.00 uur Anton de Wit in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden een inleiding geven op het boek. De eerste exemplaren van het boeken worden overhandigd aan Commissaris van de Koning Wim van de Donk en Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam.

“Het is echt een geweldig boek geworden. Ik ben er zo lang mee bezig geweest en nu is het eindelijk zover. Het boek is precies zo geworden zoals ik dat wilde.” Het boek wordt uitgegeven door Berne Media, uitgeverij Abdij van Berne Heeswijk-Dinther. Over deze samenwerking is Ramon zeer te spreken, want volgens hem heeft de uitgeverij hem alle vrijheid gegeven. “Het boek wekt een bepaald gevoel op, je kunt de wierook bijna ruiken. Het was een fijne samenwerking en ik heb geen concessies hoeven doen aan mijn oorspronkelijke idee. Samen zijn we tot een prachtig resultaat gekomen, alles klopt gewoon!”

En nu…

Ramon Mangold fotografeert niet alleen in het katholieke Brabant, maar in de gehele Nederlandse kerkprovincie. Volgens hem zijn er nog genoeg uitdagingen en hij denkt alweer vooruit. Het Brabantse wil hij loslaten en hij wil gaan werken aan een vervolg van zijn boek, namelijk een project met foto’s uit de hele Nederlandse kerkprovincie. “Ik kan en ga er geen tijd aan verbinden. Mijn volgende boek moet weer met net zoveel zorg, aandacht en rust gemaakt worden. Er zijn zoveel dingen die ik in beeld wil brengen, bijvoorbeeld het paasvuur in Twente, de vieringen in de Limburgse grotten of de Maastrichtse processie welke één keer per zeven jaar gehouden wordt. Het is een enorme rijkdom en dat gevoel wil ik bij iedereen aanwakkeren.”

 

Het boek van Ramon Mangold – ‘Katholiek Brabant’ – is in de voorverkoop tegen een gereduceerde prijs € 40,- te bestellen. Klik hier om uw exemplaar te reserveren.