IOR geeft openheid van zaken

Het Instituut voor Religieuze Werken (IOR; de ‘bank’ van het Vaticaan) heeft vandaag zijn financiële gegevens over 2013 bekendgemaakt en de meest recente gegevens over de resultaten van fase I van de hervorming van het instituut openbaar gemaakt. Dat meldde de Vatican Information Service. De tweede fase, namelijk het integreren van de IOR in de nieuwe financieel-administratieve organisatie van het Vaticaan, zal worden toevertrouwd aan een nieuw bestuur en een nieuwe directie.

De scheidende voorzitter van de IOR, Ernst Von Freyberg, verklaarde in een interview met Radio Vaticana dat de paus nu een strategie en een team kan kiezen om de hervormingen voort te zetten.

Von Freyberg vindt het fantastisch dat hij de gelegenheid heeft gekregen om de Heilige Stoel te dienen en hij is daar zeer dankbaar voor, zo zegt hij in het interview. Het belangrijkste wat hij heeft geleerd: het belang van transparantie. Alleen met transparantie kan de IOR verder en kunnen de geruchten de kop in worden gedrukt die steeds rond het instituut hingen, maar die grotendeels niet waar bleken te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *