Jezuïeten kiezen nieuwe overste uit hun midden

Vandaag is de nieuwe algemene overste van de Sociëteit van Jezus (SJ) gekozen. Pater Arturo Sosa Abascal is de nieuwe generaal van de volgelingen van Ignatius van Loyola.

Arturo Sosa werd geboren in Caracas (Venezuela) op 12 november 1948. Hij was de afgevaardigde van de vorige generale overste voor de curie, de interprovinciale huizen en de werken van de jezuïetenorde in Rome. Sosa heeft een licentie in de filosofie aan de Katholieke Universiteit Andrés Bello (1972) en is doctor in de politieke wetenschappen aan de Universidad Central de Venezuela.

Pater Sosa was provinciale overste van de jezuïeten in Venezuela tussen 1996 en 2004. Daarvoor was hij coördinator van het sociaal apostolaat in dat land en directeur van het Centro Gumilla, een centrum voor onderzoek en sociale actie van de jezuïeten in Venezuela.

Hij heeft, zoals het een jezuiet betaamt, een lange loopbaan in het onderwijs en onderzoek achter de rug en droeg een aantal verantwoordelijkheden in de academische wereld. Hij was hoogleraar en lid van de Raad van de Katholieke Universiteit Andrés Bello en tien jaar rector van de Katholieke Universiteit in Táchira. Het grootste deel van zijn onderzoek en onderwijs, in een aantal centra en instellingen, had betrekking op politieke wetenschappen.

In 2004 werd hij uitgenodigd door het Centrum voor Latijns-Amerika Studies van de Universiteit van Georgetown (Verenigde Staten) en hij was hoogleraar Venezolaans politiek denken aan de Katholieke Universiteit van Táchira.

(bron: jezuieten.org)