Jezuïeten in Nederland en Vlaanderen fuseren tot één bestuurseenheid

Per 31 juli 2017 zijn de Nederlandse en Vlaamse jezuïeten provincies samengevoegd tot één bestuurseenheid. Hierbij dragen zij de nieuwe naam: ‘European Low Countries, de Europese Lage Landen.’

Internationale samenwerking jezuïeten

De samenwerking tussen de provincies in Nederland en Vlaanderen bestaat ruim 30 jaar. Met deze fusie kunnen ze naar eigen zeggen actiever samenwerken door het aanbieden van persoonlijke begeleiding, universitair onderwijs in onder andere Tilburg en Leuven, betrokkenheid bij priesteropleidingen en nog vele andere werkzaamheden. De afgelopen vier jaar was de samenwerking al intensiever en de fusie is volgens de jezuïeten een nieuwe stap. Vlaanderen en Nederland werken ook samen met de Britse en de Ierse provincies: zo is er sinds 2000 een gemeenschappelijk opleidingshuis in Birmingham in Engeland.

Vergelijkbare processen zijn ook in gang gezet in Midden-Europa. Recent zijn de Waalse en Luxemburgse provincies gaan samenwerken met de Franse provincie.

Feestelijkheden op 26 augustus

Tijdens een feestelijke eucharistieviering op 26 augustus markeren de jezuïeten de fusie. Dit doen zij in de oude jezuïetenkerk, Sint Carolus Borromeus aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Gedurende de viering zullen twee Nederlandse jezuïeten hun laatste geloften uitspreken: Pater Ward Biemans (46 jaar) uit Amsterdam en Broeder Wiggert Molenaar (51) uit Antwerpen.

In Nederland zijn momenteel 60 paters woonachtig. Daarnaast wonen of studeren er nog 30 Nederlandse paters en studenten in het buitenland. In Vlaanderen zijn 130 paters en wonen er 20 in het buitenland.