Jozef de Kesel nieuwe aartsbisschop Mechelen-Brussel

De Brugse bisschop Jozef de Kesel wordt de nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Dat is vanmorgen tijdens een persconferentie bekend gemaakt. De geruchtenstroom over De Kesels benoeming zwelde gisteren al aan.

Jozef de Kesel volgt Andre-Joseph Leonard op. Volgens de Vlaamse krant De Standaard is De Kesel ‘een rasechte intellectueel’. ‘Het is een man die heel goed weet dat het geloof een particuliere zaak is geworden, maar daar niet bang voor is’. Columnist Mark Van de Voorde zegt dat met Jozef De Kesel aan het hoofd van de Belgische katholieke kerk er een aartsbisschop komt “die kiest voor vernieuwing van binnenuit: eerst de geesten veranderen en dan de structuren. Een kerk in moeilijke tijden moet zich allereerst inhoudelijk, spiritueel en geestelijk herbronnen en omkeren.”

“De benoeming van Jozef De Kesel tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel is voor kardinaal Danneels een opsteker. Eindelijk is zijn ‘kandidaat’ – na een tussenstop – zijn opvolger geworden. Het bewijst overigens dat onder de nieuwe paus ook Danneels helemaal terug is van weggeweest.”

De Oost-Vlaming werd vijf jaar geleden al genoemd als mogelijke opvolger van kardinaal Danneels als aartsbisschop van Mechelen-Brussel, maar dat werd toen André-Joseph Léonard.

Jozef De Kesel, die sinds 2002 hulpbisschop was voor het aartsbisdom, eerst voor Brussel en daarna nog enkele maanden voor Vlaams-Brabant en Mechelen, werd op 25 juni 2010 door paus Benedictus XVI benoemd tot 26ste bisschop van Brugge. Hij moest er het bisdom opnieuw op het goede spoor zetten, na het gedwongen ontslag van Roger Vangheluwe. Als bisschop van Brugge kreeg hij nog te maken met verschillende delicate dossiers over priesters die beschuldigd werden van grensoverschrijdend seksueel gedrag. Mgr. De Kesel had al van bij het begin van zijn opdracht in Brugge oog en oor voor de slachtoffers van misbruik. Zo gaf hij toestemming om in de doopkapel van de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge een beeldje te plaatsen voor slachtoffers van seksueel misbruik. Op het oriëntatiefeest naar aanleiding van de start van het nieuwe werkjaar in zijn bisdom in september 2010 pleitte hij voor een bescheidener, waarachtiger kerk, met veel geduld en aandacht voor geslagen wonden. “Maar ik wil ook de andere crisis niet uit de weg gaan. Wij leven in een samenleving waarin het geloof in God niet langer vanzelfsprekend is.”

De nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel beschikt over een goede theologische opleiding en pastorale ervaring. Hij is een neef van wijlen mgr. Leo-Karel De Kesel, die tussen 1961 en 1990 hulpbisschop was van Gent, en wordt beschouwd als een autoriteit op het gebied van de relatie Kerk-moderniteit-postmoderniteit. Dat hij ook over leiderschapskwaliteiten beschikt, werd onder meer duidelijk op het Congres van Brussel-Allerheiligen in 2006, waar hij achter de schermen en in opdracht van kardinaal Danneels een actieve bijdrage leverde tot het welslagen van het evenement. In die periode wist hij bovendien in het eigenzinnig vicariaat Brussel het vertrouwen te winnen van de nochtans kritische groep Franstaligen.

Het volledige c.v. van de nieuwe aartsbisschop is te lezen op Kerknet.be.

(foto: Kerknet.be)