Kardinaal bepleit aanpassing huwelijksleer

Tijdens de bijzondere bisschoppensynode over het gezin, die in oktober plaatsvindt, zal kardinaal Lorenzo Baldisseri fungeren als secretaris-generaal. Tertio had een exclusief interview met de kardinaal die secretaris is van de de Congregatie voor de Bisschoppen en van het College van kardinalen.

In het interview zegt hij onder meer dat het tijd wordt om de leer van de kerk over het huwelijk aan te passen: ‘De kerk is niet tijdloos, ze leeft te midden van de wederwaardigheden van de geschiedenis en het evangelie moet gekend en beleefd worden door mensen van vandaag’.

Ter voorbereiding op de bijzondere synode werd een enquête verspreid onder de bisschoppenconferenties. De resultaten van deze enquête, die ook via katholiek.nl werd verspreid, worden zeer serieus genomen, aldus Baldisseri. ‘Het helpt ons ook de feitelijke situatie van de mensen concreet in te schatten. (…) De herders en de verantwoordelijken van diverse sectoren kunnen op die manier voeling krijgen met de geloofszin van de christenen, of in het Latijn de sensus fidelium, die voortkomt uit de belijdenis van hun geloof in het getuigenis van hun concrete leven.’

Ook benadrukt Baldisseri dat het paus Franciscus ernst is met het zoeken van een nieuw evenwicht tussen het centrale bestuur van de Kerk in Rome en de lokale kerken.

Het volledige interview met kardinaal Lorenzo Baldisseri is te lezen in Tertio van deze week.

(Bron: Tertio, Christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *