Kardinaal Parolin: Religie is een bron van vrede

In Tertio deze week een exclusief interview met kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan – zeg maar de tweede man na de paus. Natuurlijk komt de synode over het gezin aan de orde, die volgende maand wordt gehouden.

In de aanloop naar de synode lijken de tegenstellingen binnen het bisschoppencollege groter te worden. Enerzijds de bisschoppen die vrezen dat een mildere houding tegenover echtgescheidenen en holibi’s de kerkelijke leer zal doen verwateren en anderzijds de bisschoppen die een meer pastorale benadering voorstaan.

Parolin relativeert die tegenstelling: “Het klopt dat pastors meningsverschillen kunnen hebben over pastorale onderwerpen, maar dat bewijst dat de kerk leeft.” Hij wijst erop dat de paus zelf heeft opgeroepen om vrijuit te spreken –– en goed te luisteren. En uiteindelijk beslist de paus zelf: “De synode is een plaats van debat en onderscheiding, maar ze heeft geen beslissingsmacht.”

Het grootste deel van het interview gaat overigens over de rol van de paus als soevereine rechtspersoon binnen het internationaal recht. Overal ter wereld probeert hij verzoening te brengen. Want, zegt Parolin, religie is een bron van vrede en niet van conflict. “De zorgvuldige analyse van schijnbaar interreligieuze conflicten toont aan de de oorzaak in wezen politiek en economisch is.”

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Foto: © RR