Kaski: ‘Nog maar 60.000 kerkgangers in 2030’

In 2030 gaan slechts 60.000 katholieken op een gemiddelde zondag naar de kerk. Dat blijkt uit onderzoek van het Kaski dat vanavond in het RKK-programma Kruispunt wordt gepresenteerd. In 2013 gingen nog 214.000 mensen zondags naar de kerk.

Het Kaski onderzocht in opdracht van de omroep het toekomstige kerkbezoek in Nederland. De Tilburgse socioloog Kees de Groot, verbonden aan de Tilburg School of Catholic Theology, vindt de cijfers niet verrassend. Dat zei hij gisteravond in het programma Wierook en Pepermunt: “De prognoses die zijn gedaan, kloppen meestal wel. Dit kan je zien aankomen. Het zijn cijfers die hard aankomen.”

Kardinaal Eijk schreef vorig jaar november dat het aantal kerken in zijn bisdom zou teruglopen naar een stuk of 20. De Groot: “Daar heeft hij een punt. Alleen mensen verwachten misschien van een bisschop dat hij daar wat meer bij vertelt en het pastoraal oppakt. Maar de feiten die kloppen.”

De Groot pleit ervoor om kerkgebouwen die straks overbodig zijn, voor andere activiteiten in te zetten. “Het kerkgebouw is van de gemeenschap. Als het gebouw er geschikt voor is, zou je er andere activiteiten kunnen ontplooien. Naast de vieringen kun je concerten organiseren. In Tilburg is de Heuvelse kerk en die doet met de Tilburgse kermis volop mee.”

Het centraliseren van kerkdiensten, zoals de eucharistische centra, werkt volgens hem niet. “Een student van ons heeft daar onderzoek naar gedaan in het bisdom Den Bosch. Wanneer een kerkgebouw wordt gesloten, zorgt dat altijd voor een teruggang in het aantal kerkgangers. Alleen is het proces wat minder snel als het wat netter is ingezet. De gelovigen gaan niet ‘zomaar’ naar een eucharistieviering. Ze gaan naar ‘hun’ kerk.” Dat is volgens de Tilburgse socioloog te zien bij bepaalde vieringen. “Als mensen gewend zijn aan woord en communievieringen in een bepaald kerkgebouw en er wordt gezegd: nou, nu kun je fijn naar een echte eucharistieviering in het Latijn in een klassieke kerk. Dat werkt niet. De consequentie is dat er dan uiteindelijk minder mensen naar de kerk gaan.”

De uitzending van Kruispunt met alle resultaten van het Kaski-onderzoek is vanavond om 23.00uur te zien op NPO2.