Katholieke jongerengemeenschap vestigt zich in Delft

Komende zondag presenteert een nieuwe katholieke jongerengemeenschap zichzelf in de Franciscus & Clarakerk te Delft aan de Raamstraat. De jongeren hebben eind vorig jaar hun intrek genomen in de pastorie waar tot en met 2016 een Franciscaanse communiteit leefde.

Initiatief kapelaan Eli Stok

De jongerengemeenschap in het Franciscus & Clarahuis is een initiatief van de in juni 2017 tot priester gewijde Eli Stok. In de uitnodiging van de presentatie schrijft kapelaan Stok: “Dit is een nieuwe katholieke jongerengemeenschap, die komt wonen in een pastorie waar tientallen jaren lang een communiteit Franciscanen heeft gewoond. We willen dat ideaal van gemeenschap vasthouden. Het Franciscus & Clarahuis is niet alleen een plek waar je op kamers kunt gaan; de leden hebben een wekelijkse gemeenschapsavond en bidden ook samen. Verder is het onze hoop dat het een gastvrij huis is en dat jongeren zich er welkom voelen. Mijn droom is dat dit huis vanaf het begin gesteund wordt door vele jongeren uit bisdom Rotterdam.”

Na het vertrek van de Franciscaanse broeders in 2016 kwam de pastorie leeg te staan en is deze overgenomen door de parochie. Na een jaar leegstand is het huis door vrijwilligers opgeknapt en weer bewoonbaar gemaakt voor de nieuwe gemeenschap.

“Gefascineerd door het gemeenschapsleven”

Een van de jongeren die zijn intrek heeft genomen in het huis is de 28-jarige Erik Rovers. Op de terugweg van zijn reis naar Taizé hoorde hij er iemand over praten: “Ik hoorde in de bus over de plannen van het huis in Delft. Nadat de priester in mijn parochie er ook over begon, wist ik dat dit iets voor mij was”, zo vertelt Erik aan Katholiek.nl. Zelf is Erik als laatste in het huis gaan wonen in december. Zijn medebewoners zijn in november, begin december in het huis gaan wonen.

Erik voelt zich gefascineerd door het gemeenschapsleven, door zijn reizen naar Taizé en de activiteiten van het Franciscaans Jongeren Treffen. “Ik leef nu in gevarieerde gemeenschap en het is voor iedereen nog wel zoeken. De routine zit er nog niet in. Dit komt omdat er een paar van ons, waaronder ikzelf, werken en anderen nog studeren. We eten wel iedere avond gezamenlijk en vanaf volgende week beginnen we ook met de twee vaste gebedsmomenten. Donderdagavond is onze vaste avond waarop we een activiteit doen, voor de gezelligheid en natuurlijk ook voor verdieping.”

Initiatiefnemer kapelaan Stok woont zelf niet in het huis, maar wel ergens anders in Delft. Hij gaat dan ook regelmatig voor in de vieringen in de kerk.

Presentatie jongerengemeenschap

Komende zondag 14 januari presenteert de jongerengemeenschap zichzelf aan de parochie. “We beginnen om 9.30 uur met een Heilige mis in de Franciscus & Clarakerk, waarna we onszelf één voor één voorstellen aan het einde van de viering. Vervolgens is er een nieuwjaarsreceptie en ook daar zijn wij bij aanwezig om in contact te komen met onze mede-parochianen.”

Voor deze dag heeft de gemeenschap veel jongeren uitgenodigd. “We hebben online en in het bisdom Rotterdam veel promotie gemaakt en we hopen dat er veel jongeren komen”, aldus Erik. Er wonen momenteel vijf jongeren in het Franciscus & Clarahuis en er zijn nog vier kamers beschikbaar. Voor jongeren die interesse hebben is er dus nog ruimte en ook zij zijn aankomende zondag van harte welkom bij de presentatie.