Kerkbalans 2016 start met klokkenluiders

Op zaterdag 16 januari klinken om 12.00 uur van Groningen tot Maastricht de kerkklokken. Bekende Nederlanders vragen hiermee aandacht vragen voor de rol van de kerk in de Nederlandse samenleving en starten zo de actie Kerkbalans.

Kerkbalans

Met de actie Kerkbalans vragen meerdere kerkgenootschappen jaarlijks een bijdrage van hun leden. Dankzij hun financiële steun kunnen kerkgemeenschappen actief zijn en een rol van betekenis spelen in de Nederlandse samenleving. Met allerlei projecten en initiatieven gericht op vluchtelingen, kinderen, ouderen, jongeren en mensen met geldzorgen zijn kerken van onschatbare waarde voor de maatschappij. Met het luiden van de klokken wordt aandacht voor deze rol gevraagd.

BN’ers als klokkenluiders

Aan de campagne doen vele bekende Nederlanders mee, zoals VVD-politica Annemarie Jorritsma, weerman Reinier van den Berg, hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest en CDA-coryfee Piet Hein Donner.

Hart onder de riem

Het inluiden van Kerkbalans wordt een korte en krachtige ceremonie. De klokkenluider vertelt waarom hij het belangrijk vindt dat de kerk er is. Het inluidmoment heeft ook als doel kerkelijke vrijwilligers een hart onder de riem te steken zodat ze zich gesteund weten als ze dit jaar weer financiële bijdragen gaan inzamelen voor hun plaatselijke kerkgemeenschap.

Media

Morgen wordt de landelijke campagnefilm gelanceerd op www.kerkbalans.nl. Voor het eerst heeft de actie kerkbalans een infographic gemaakt waaruit de relevantie van de kerk in de samenleving blijkt. Goed te zien is dat de meeste Nederlanders de kerk buiten diensten om bezoeken. Zo’n 1,5 miljoen komt dan in de kerk. Ruim zeshonderdduizend mensen bezoeken concerten en festivals in kerken. Tienduizenden mensen vinden de kerk voor rouwverwerking, inloopochtenden en gezamenlijke maaltijden. Kernactiviteiten als doop, trouw en rouw zijn het minst populair, zo blijkt uit de visualisatie.

infographic-kerkbalans2016