Klachten tegen O’Brien niet anoniem

De vier mannen die kardinaal O’Brien beschuldigen van ongepast gedrag, hebben hun klachten rond 8 of 9 februari bekendgemaakt aan de nuntius in Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een artikel in de Britse krant The Guardian. De vier hebben elk een beëdigde en ondertekende verklaring gestuurd aan de nuntius.

Het verweer van de kardinaal dat het om anonieme beschuldigingen gaat, is dan ook niet juist. Ook is het onwaarschijnlijk dat de nuntius de verklaringen van de slachtoffers niet naar Rome heeft gestuurd: paus Benedictus kan dus medio februari op de hoogte zijn geweest van de beschuldigingen.

O’Brien had in november 2012 al zijn ontslag aangeboden omdat hij binnenkort 75 jaar wordt. Op 18 februari accepteerde de paus het ontslag dat inging op 25 februari. De dag ervoor had het Britse zondagsblad The Observer de beschuldigingen tegen O’Brien gepubliceerd.

Doorgaans wordt een bisschop die ontslag krijgt, gevraagd om aan te blijven tot een opvolger is benoemd. Dat is in het geval van O’Brien niet gebeurd. Er werd ook geen verklaring gegeven voor het ontslag. Uiteindelijk voelde O’Brien zich gedwongen zelf de waarheid te vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *