Het Redemptoristenklooster in Wittem gaat in de verkoop, zo melden Limburgse media. De paters moeten het 182 jaar oude klooster inclusief de monumentale bibliotheek noodgedwongen gaan verkopen.
Bewoners kunnen lasten niet meer dragen
De huidige bewoners kunnen de kosten van het gebouw niet meer dragen. Er wonen op dit moment nog zes paters, een zuster en twee echtparen. De meeste van hen hebben ook een hoge leeftijd. Anderhalf jaar geleden besloten de paters de leegstaande voorkant van het kloosters te verhuren voor een kloosterhotel. Voor het hotel zijn er ook forse investeringen nodig om dat ook op termijn weer terug te verdienen, dat blijkt niet rendabel genoeg.
Gevolgen verkoop Redemptoristenklooster Wittem
In het klooster werken momenteel twintig medewerkers. Het is niet zeker of zij na de verkoop hun baan zullen behouden. “We moeten eerst een koper zien te vinden en pas daarna kunnen we bekijken welke gevolgen dat heeft voor de medewerkers”, aldus pater Henk Erinkveld tegenover 1Limburg. Naast de twintig medewerkers heeft het klooster ook nog honderd vrijwilligers.
Volgens van Erinkveld moet de waarde van het klooster voor de streek behouden blijven. Ook de monumentale bibliotheek zien de paters graag in tact blijven omdat dat een publieksfunctie heeft. De paters willen het pastoraal werk voort blijven zetten, daarom gaan de kerk en de gebouwen daaromheen vooralsnog niet in de verkoop.
Pleisterplaats voor de ziel
In Wittem woont een communiteit van paters en broeders redemptoristen van de congregatie van de Allerheiligste Verlosser. Het klooster in Wittem heeft vooral landelijke bekendheid als bedevaartplaats van de H. Gerardus Majella, een van de eerste redemptoristen. Na de heiligverklaring van Gerardus in 1904 preekten de ‘paters van Wittem’ in het hele land en werd de heilige onder de Nederlandse katholieken populair. Jaarlijks komen duizenden pelgrims naar de Gerarduskapel en de bijbehorende devotieruimte met Gerardusbeeld.