Koning Willem Alexander blij met katholieke Máxima

Koning Willem-Alexander heeft zich uitgesproken over het katholieke geloof van zijn vrouw Máxima. De koning gelooft niet in een geloofsovergang “omdat het moet”. Dat zei hij afgelopen dinsdag bij een persontmoeting in Den Haag met Deense media. Het interview werd voorafgaand aan het staatsbezoek van het koninklijk echtpaar gegeven dat zij volgende week aan Denemarken brengen.

De koning zei: “De overstap van katholiek naar protestant lijkt misschien niet de grootst mogelijke sprong, maar als je het alleen maar doet omdat het moet, ben je niet eerlijk (…) Het klopt dat de Oranjes van oorsprong protestants zijn, maar we hebben geen staatskerk en daarom is er geen reden om protestant te worden.” Hij noemt zijn religieuze overtuiging een privé-zaak. Zijn kinderen worden opgevoed in de protestantse traditie.

Nederlandse media berichtten verschillend over het interview. Zo vertaalde NRC de uitspraak dat de koning het ‘niet erg’ vindt dat Máxima katholiek bleef. Hij vindt het volgens deze krant ‘geen probleem’. De NOS, omroep RKK en andere media melden dat de koning ‘trots’ is op het katholieke geloof van zijn eega.