Koos Smits: ‘Kerken moeten meer open zijn voor gebed’

De in Utrecht werkzame priester Koos Smits vindt dat kerken vaker open moeten zijn. Dat zei hij na afloop van de actie ’24 uur voor de Heer’ die sinds vrijdag werd gehouden in meerdere parochies.

Wereldwijd is in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 maart de actie ’24 uur voor de Heer’ gehouden. Veel kerken hebben vanaf vrijdagmiddag 24 uur lang hun deuren open gehouden voor eucharistische aanbidding en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening. Het was voor de tweede keer dat de gebedsactie werd georganiseerd.

Het initiatief ’24 hours for the Lord’ is een initiatief van de Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie. Met aanbeveling van paus Franciscus zijn alle parochies en gelovigen in de hele wereld uitgenodigd om aan deze actie deel te nemen. Ook de Nederlandse bisschoppenconferentie had parochies uitgenodigd om mee te doen.

In het bisdom Rotterdam deden vier parochies mee, in het bisdom Utrecht twaalf. Op de websites van de andere bisdommen zijn geen aantallen gepubliceerd.

Koos Smits, priester van de Ludgerusparochie in Utrecht-Noord vertelde tegen de website Eucharistische Aanbidding dat de kerk doorlopend redelijk bezocht is. “Het was behoorlijk druk tijdens de mis”, zo laat hij weten. “Er is goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te biechten. Ik schat dat zo’n vijfentwintig mensen het boetesecrament ontvangen hebben, onder wie opvallend veel jongeren.” De priester vindt dat kerken in Nederland veel meer opengesteld moeten worden voor gebed en bezinning. “Iedereen praat elkaar zo’n beetje na dat het hier niet kan, maar als je bijvoorbeeld in Frankrijk bent, zie je dat het geen probleem is. Dus waarom zou dat hier niet mogelijk zijn?”

(bron: EucharistischeAanbidding.nl/RKKerk.nl foto: (c) Peter van Zoest)