Kruiswegmeditatie Franciscus over vervolgde christenen

Vanavond volgen vele miljoenen Italianen via de televisie paus Franciscus op zijn kruisweg om het Colosseum in Rome. Hij zal dan onder meer stilstaan bij christenen die vandaag de dag worden opgepakt, gemarteld en zelfs gedood. Katholiek.nl geeft een aantal fragmenten van de meditaties die hij op zijn passietocht zal uitspreken.

Om 21 uur loopt Franciscus de derde Via Crucis sinds hij paus is. Emeritus-bisschop van Novara, Renato Corti, heeft de paus geholpen bij het schrijven van de meditaties. Over het centrale thema van de tocht, zegt hij: “Franciscus zal nadenken over custodia [‘bewaakt worden’, red.]. Het is een geschenk om bewaakt te worden door Gods liefde, vooral in het beeld van de gekruisigde Jezus. En ook, dat het onze opdracht is om de liefde van de hele schepping te bewaken.”

Bij de tweede statie – ‘Jezus neemt het kruis op zijn schouders’ – staat Franciscus stil bij de christelijke martelaren die, zo zal hij zeggen, “enkel omwille van rechtvaardigheid en vrede gevangen genomen, veroordeeld of zelfs afgeslacht zijn”. Onder degenen die “zich niet schamen” voor het kruis van Christus, brengt hij de Pakistaanse minister voor de minderheden in herinnering. Net voordat deze Shahbaz Bhatti (1968-2011) vanwege zijn christelijke geloofsbelijdenis ter dood veroordeeld werd, zei hij: “Ik heb met mijn karakter en mijn acties Jezus Christus willen volgen. Dat verlangen blijft zo groot, dat ik me haast bevoorrecht voel om het offer van mijn leven voor Jezus te accepteren.”

Aangekomen bij statie zes – ‘Veronica droogt Jezus’ gezicht met een doek’ – zal Franciscus uitweiden over de waardigheid van vrouwen. “Het vrouwelijke genie leert ons om het geloof met affectie voor Jou te leven. Alle vrouwelijke heiligen leren ons dat. We willen hun wegen bewandelen.”

Waar ‘Jezus wordt ontkleed’, de tiende statie, deelt Franciscus zijn afschuw voor heel concrete “schendingen van de menselijke waardigheid” die tot uiting komen “in mensenhandel, het opleiden van kinderen tot soldaten, in slavenarbeid, en in kinderen en adolescenten die door barbaarse profaanheid van zichzelf beroofd en in hun intimiteit gewond worden”.

Aangekomen bij de elfde halte – ‘Jezus is aan het kruis genageld’ – keert Franciscus zich tegen de doodstraf: “Wanneer zal iedere vorm van tortuur en de gewelddadige onderdrukking van onschuldige personen afgeschaft worden? Het Evangelie verdedigt de mens op de krachtigste manier.”

(Bron: zenit.org/it)