Kwestie-Bluyssen blijft gemoederen bezig houden

Hulpbisschop van Den Bosch Rob Mutsaerts staat in de kwestie-Bluyssen vierkant achter zijn bisschop Antoon Hurkmans. Dat schrijft hij in een open brief aan kerkjurist Henk Degen.

Henk Degen is voormalig hoofd van de kerkelijke rechtbank van het bisdom en leverde zondag flinke kritiek op de Bossche bisschop in de vermeende misbruikzaak rond zijn voorganger. Hurkmans had volgens hem nooit excuses moeten aanbieden aan ‘Jos’. Het zou de huidige bisschop gepast hebben, vindt Degen, ‘primair de aangeklaagde te respecteren en zijn goede naam en faam te verdedigen’. ‘Jos’ kwam recent naar buiten kwam met het nieuws dat hij tientallen malen zou zijn verkracht door oud-bisschop Bluijssen. Jos is nooit erkend in zijn klachten. Zijn verhaal bleek achteraf enorm te rammelen.

Henk Degen schreef eerder een open brief in het Brabants Dagblad. Daarin sprak hij van ‘verradelijke dubbelheid’ door het bisdom.

Beschamend

Mutsaerts spreekt nu van een ‘beschamende reactie’ van de voormalige kerkrechter. De hulpbisschop schrijft op de bisdomwebsite: “Aanvankelijk werd het schandelijk bevonden dat de bisschop, ondanks dat de klacht afgewezen was, de klacht desalniettemin niet erkende en de man geen compensatie gaf. Een dag later werd het schandelijk bevonden, dat de bisschop de man serieus had genomen. Tot nu toe werd de bisschop geprezen om zijn pastorale houding jegens mensen wier klacht afgewezen was. De bisschop heeft niet anders gehandeld dan in alle andere gevallen. Ik kan dat van u niet zeggen. We hebben niets van u vernomen toen er beschuldigingen aan het adres van bisschop Jan Ter Schure – die u toch ook gediend hebt – werden gericht, terwijl u in uw brief aan onze bisschop schrijft dat hij “primair de aangeklaagde dient te respecteren en zijn goede naam en faam verdedigen”.

“Dit soort selectieve verontwaardiging kom ik vaker tegen. De beschuldiging aan het adres van Ter Schure bleek geheel uit de duim gezogen van NRC’s Joep Dohmen. Geen feiten, geen smoking gun, maar alleen een ondeugdelijke reconstructie van Dohmen. Maar dat was geen reden om ‘de kwestie maar te laten liggen’, integendeel, het werd breed uitgemeten. Toen het hele verhaal uit de lucht gegrepen bleek te zijn, hoorden we er niets meer van vernomen; geen correctie, geen excuus.”

Naam Bluyssen besmeurd

“De naam van Bluyssen is ondanks alles toch besmeurd door het ongeloofwaardige verhaal van ‘Jos’. Dat is tragisch en betreurenswaardig. Het is terecht dat je opkomt voor de goede naam van Bluyssen. Maar had je dat niet kunnen doen zonder bisschop Hurkmans en plein public af te vallen? Je had hem toch gewoon een brief kunnen schrijven. Dat hebben anderen ook gedaan en die hebben allen keurig een antwoord ontvangen. Maar nee, in plaats daarvan kies je ervoor middels een open brief in een krant hem publiekelijk af te vallen, terwijl hem in deze niets te verwijten valt. Beschamend. Ik zeg het je openlijk, omdat een open brief een publieke reactie rechtvaardigt.”

De volledige open brief van hulpbisschop Mutsaerts is te lezen op de website van het bisdom Den Bosch.