Maand van de Bijbel: lectio divina 11 februari

Bijbel en Rozenkrans

In het kader van de Maand van de Bijbel verzorgt Joost Jansen o.praem. elke dag een kleine lectio divina. Vandaag:  ‘Luister dan en schenk vergiffenis.’ 1 Koningen 8,30

Hoe moeilijk is het om ‘sorry’ te zeggen, niet alleen voor Thierry Baudet. De cultuur van vragen om vergeving en ook zelf kunnen vergeven is tanende. De bede van koning Salomo is niet alleen van een hoog poëtische gehalte, de bede is ook uitermate spiritueel. De bede laat ons zien hoe we ‘in staat van vergeven’ kunnen komen. Salomo gedenkt, hij gedenkt de grote figuren die hem zijn voorgegaan en met name zijn vader David. En als er een is waarvan wij de hoogtepunten én dieptepunten hebben meegemaakt, dan is het David wel. Wie diep valt, wie op dat moment toch verbonden blijft met mensen en met God, kan ook weer opstaan en vergeven worden. Hij kan een nieuwe weg inslaan. Vergeven wil niet zeggen dat we wat gebeurd is vergeten. Door de vergeving gaan we met wat gebeurd is (en soms niet hersteld kan worden) op een andere manier om.

Benieuwd naar meer over de Bijbel? Kom dan vrijdag 14 februari naar de inspiratiemiddag waarmee de de Maand van de Bijbel in de Abdij van Berne wordt afgesloten.