Maand van de Bijbel: lectio divina 13 februari

Kruimels

In het kader van de Maand van de Bijbel verzorgt Joost Jansen o.praem. elke dag een kleine lectio divina. Vandaag: ‘De honden onder de tafel eten immer van de kruimels van de kinderen.’ Marcus 7,28

De ‘bekering van Jezus’: zo zou ik dit verhaal willen noemen. Jezus is een jood, omarmt zijn traditie, maakt werk van zijn behoren tot het joodse volk, het volk van de uitverkiezing, het volk waaraan de Heer de Tora geschonken heeft als leefregel. Jezus is trouw aan de alle geboden en verboden, 613 in het getal. En dan komt er ineens een vrouw op het toneel, een niet-joodse. Zij doorkruist de conventies. Haar ontmoeting met Jezus maakt Hem kwetsbaar. Hij keert om.

Wat kan er allemaal niet in een ontmoeting gebeuren! Daar waar voor de ander gekozen wordt (en voor haar bewogenheid) daar veranderen zaken. De vrouw zegt niet dat ze gelijkwaardig aan de joden is, ze beroept zich slechts op het feit dat ze een bewogen mens is, bewogen om de genezing van een ander.

Benieuwd naar meer over de Bijbel? Kom dan vrijdag 14 februari naar de inspiratiemiddag waarmee de de Maand van de Bijbel in de Abdij van Berne wordt afgesloten.