Maand van de Bijbel: lectio divina 14 februari

Smartphone met oordopjes

In het kader van de Maand van de Bijbel verzorgt Joost Jansen o.praem. elke dag een kleine lectio divina. Vandaag: Terstond gingen zijn oren open, en werd de band van zijn tong losgemaakt. Marcus 7,35

Je kunt met stomheid geslagen zijn: dat is nog positief omdat er iets overweldigends je overkomen is. Maar ‘stom’ zijn, niet kunnen praten, wat erger is: niet kunnen communiceren, mag een mens eigenlijk niet overkomen. Toch gebeurt het. Er zijn mensen die door een lichamelijk gebrek niet kunnen spreken of wellicht door en klein buisje. Er zijn echter eveneens mensen die gewoon geen woord over de lippen kunnen krijgen omdat ze totaal geblokkeerd zijn. Wie breekt de ban? Wie brengt de ontspanning, de bevrijding teweeg? In het evangelie van deze dag breekt Jezus de ban. Oren en mond worden vrijgemaakt. Beiden, oren en mond. Want om goed te kunnen communiceren zijn beide organen nodig: de oren om te luisteren naar de ander, de mond om te kunnen antwoorden op die ander. ‘Te kunnen antwoorden’: dat is meer dan spreken. Het gaat om communicatie, dus om verbondenheid.

Benieuwd naar meer over de Bijbel? Kom dan vrijdag 14 februari naar de inspiratiemiddag waarmee de de Maand van de Bijbel in de Abdij van Berne wordt afgesloten.